Граѓаните на Тафталиџе против уништувањето на јавниот простор

Изминатиов период, граѓаните на Тафталиџе и општина Карпош, делуваа само- организирано на социјалните мрежи со повик да се спречат делувањата на големите инвеститори во населбите и општината.

13419176_1172509266133128_2678194857556813649_n

Граѓаните сметаат дека се узурпира зеленилото, игралиштата на сметка на проектите кои носат големи заработки на инвеститорите и притоа го приватизираат јавниот простор.

После  урбанистичките планови за Карпош и јавното неприфаќање, овојпат плановите за населбите Тафталиџе, се  на критика на граѓаните.

За што конкретно протестираа и се против Граѓаните:

*На улица Букурешка, се најавуваше изградба на нов објект П + 5, во паркот пред колективните станбени објекти. Граѓаните масовно се собраа, реагираа и протестираа со паролите „Маалски, а не партиски“ и „Паркот не го даваме“. Во таа мисија се приклучија и луѓе од други општини, кои присуствуваа на хепенингот за заштита на паркот. Граѓаните почнаа да потпишуваат и петиција за застој на работите.

13267715_1165792646804790_6084558471028907435_n

13330935_1165793196804735_1786575809054262257_n

13339657_1165795046804550_8601481365532349596_n

*Деновиве, истата група на граѓани, го актуелизираше оградувањето на игралиштето до  Алумина и почетокот на изградбата на објектот на фирмата Настел. При истото се уништува просторот за рекреација и зеленилото.

13428386_1172509269466461_3622299517881313250_n

nastel-taftalidze-настел-тафталиџе-1200x470

nastel-taftalidze-настел-таџталиџе-1200x470

Спорното во сите овие безбројни случувања во полето на урбанизмот и архитектурата е тоа што се одвива под директно менторство на општините-локалната власт и градоначалниците.

-Дали е време да се поткрене иницијатива за условено образование на градоначалниците од областа на архитектурата и урбанизмот?

-Дали е време да се бара урбанистичките планови да одат на јавни повици и конкурси, со задолжителни јавни презентации од авторите, наместо да бидат порачани според потребата на моќниците?

– Дали е време да се бараат промени во законите, за начинот на полнење на буџетот во општините, како не би биле приморани да зависат единствено од комуналиите за  новоградба?

Многу прашања стојат неодговорени, и време е професијата организирано да ги отвори пред пошироката јавност наместо во затворени-интелектуални кругови.

— — —

Доколку сакате да ги поддржите граѓаните во нивната мисија следете ги на нивните официјални fb страни:

 

Извор на 3D визуелизацијa: Настел

 

Ф.К

Автор на статија: