May 2015

Вила Татарчеви / Горан Бојчин со соработниците 2013

Автор: Горан Бојчин Соработници: Меланија Калајџиска, Горан Марковски, Александар Богоевски, Милан Темелковски, Петар Атанасов, Живка Димова, Миша Маринковиќ, Бојан Маринковиќ Инвеститор: Зоран Татарчевски Локација: Битола Година на проектирање: 2013 Извор: …

Палата Ивановски / Мирослав Грчев, Кокан Грчев 1991/93

Автори: Мирослав Грчев, Кокан Грчев Локација: ул. „Ленинова” – Скопје Инвеститор: семејство Ивановски Година на проектирање: 1991 Година на изведба: 1993 Извор: Бимас1991, 1993 Палатата Ивановски претставува обид да се …

Музеј за ретки минерали / Пробиштип

Објект: Музеј за ретки минерали Локација: Пробиштип Извор:  probistip.gov.mk “Во тек е изградба на Музеј за ретки минерали во централното градско подрачје кој ќе биде единствен од ваков тип на …

Павилјон Кензо Танге / Никољски Сергеј 2003

Тип: мултифункционален павилјон Автор: Никољски Сергеј Соработници: Катарина Пушнер, Иван Мирковски Локација: Кеј на Вардар ( до мостот „Гоце Делчев”) Скопје Извор: AСК 2003

Стара куќа – Скопје / 1836 год.

Сопственик: семејство Јовановиќ Година: 1836 година Реновирана: 2000 година Локација: спроти МОБ – Скопје Денешна функција: ресторан Извор:  www.oldhouse.com.mk Оваа едносемејна традиционална куќа со двор е редок примерок на народната …

1/2 година МАРХ :)

Денес, официјално прославуваме половина година МАРХ. На 24. 11. 2014 година, marh.mk беше пуштен во нет сообраќајот, со идеја за допринос кон промоцијата на македонската архитектура пред македонската јавност. Чувството …

Индивидуална куќа -Дојран / Мартин Гулевски 1979

Автор: Мартин Гулевски Година на проектирање: 1979 Година на изведба: 1980 Локација: Дојран Извор: Бимас 1981 Затворениот волуен како дел од просторот овозможува функција на домување од повремен карактер. Решението …

Вила во Тобрук -Либија / Пелагонија проект 1966

Автор: Проектантско биро на Пелагонија Проект Гoдина: 1966 Локација: Тобрук-Либија Извор: публикација Пелагонија 1975 год. За овој објект не поседуваме подетални информации, освен фотографијата.  Проектирањето на вакви објекти, населби и …

Cuban / Feydom

Име: “Cuban” Тип: Модуларна гарнитура Дизајн: Feydom Проиводител: Feydom Контакт: feydom.mk Cuban е модуларна гарнитура со меко седиште и два слоја перници. Модулите (агол, фотеља и табуретка) може да бидат …