June 2015

Урбан стопански парк / Александар Пејков

Архитектонско студио 8-3 Автор / студент: Александар Пејков Педагошки тим: проф.д-р Александар Радевски, асс.д-р Горан Мицковски, доц.д-р Јован Ивановски, дем.м-р Марио Баткоски Локација: Скопје Година / семестар: 2015 / 8ми семестар Проектна програма: …

NNS – SKOPJE: RUKE I MATERIJAL

Подбивот со  Скопје 2014, се чини дека е тек на почеток во светски рамки. Деновиве Дамир Никшиќ, го кажа својот став низ пародично видео во кое многу битни и суштински …

„Куќа на фудбалот” ФФМ / МЕГАРОН 2011-13

Автори: Предраг Андонов, Бујар Муча, Невенка Манчева Соработници:  Ивана Миронска-Рајчевска, Александар Анастасовски Фирма: Мегарон Инженеринг ДОО Скопје Инвеститор: Фудбалска федерација на Македонија Локација: Ново Лисиче, Општина Аеродром Проектирање: 2011-12 Изведба: …

Дом на културата Штип / Бадиева и Николиќ 1977-79

Автори:  Надежда Бациева („Македонијапроект”) и Вера Николиќ ( „ИСП Бетон”) Година на проектирање: 1977 Година на изведба: 1979 Вкупна зафатнина: 5000m2 Извор: Бимас 1981 Се наоѓа во најтесното градско подрачје …

Пасивно-соларни куќи во Визмар, Германија/ Ивана Ангелова

Истражувачки проект за пасивно-соларни куќи во Визмар, Германија Автор: Ивана Ангелова Година: 2012 Ментoр: проф. др  Детлев Герих Контакт: www.behance.net/ivanangelova Овој проект е работен 3 месеци на факултетот за градежништво, …

„Проколнати во бело” / Дамјан Момировски

Брошура: „Damned in white” Автор: Дамјан Момировски Година: 2014/15 Изложба: „13 начини на гледање на градот” Одличен архивски пристап кон документирањето на поствоените спомен одбележја низ градот. Заборавените споменици, со …

Шалтер сала на ПТТ / Јанко Константинов 1973

Автор: Јанко Константинов Главен соработник: Душанка Балабановска Соработници: Ленка Јанева, Костадинка Пемова, Мимора Капсарова Инвеститор: ПТТ Скопје Година на проектирање:  1973 Година на изведување: 1979-81 Изведувач: Пелагонија Извор: Бимас Фотографии: …

Министерство за нафта – Багдад / Манов, Андонов, Штаклев, Балабанова

Автори: Нако Манов, Дионис Андонов, Зоран Штаклев, Душанка Балабанова Проектирање: 1982-83 Изведба: 1982-89 Локација: Багдад, Ирак Изведувач: ГП „Бетон” Скопје Инвеститор: Министерство за нафта, Ирак Извор: Бимас 1991 Административни простории …