August 2015

Маркови Кули (град Чрнче) на Водно / VI век

Тип: Кастел Година/ Период : VI век Локацијa: Марково Крувче (источен крај на планина Водно) Извор: wikipedia   Најстари остатоци На зарамнетиот врв во VI век бил изграден еден необично …

Половина век одложување за….

Скопје и Македонија, веќе долго време се наоѓаат во период на архитектура на максимална искористеност со правилници кои ја одредуваат крајната слика на објектите. Така дефинирани насоки, скоро секогаш даваат …

Берза / Константин Џуковски

Дипломски труд на тема : „Берза на хартии од вредност-Скопје” автор: Константин Џукески година: 1990 факултет: Архитектонски факултет Скопје при УКИМ извор: Бимас 1991 Ситуација Анализа на форма Основа Пресеци …

Објавени предавачите на „Dani Orisa”

Македонските студенти и професори, со години наназад организирано присуствуваат на Dan Orisa, во Загреб. Се работи за архитектонски собир ( симпозиум)  на најактуелните и наградуваните тековни архитектонски имиња во светот …

Детска градинка „Астибо” – Штип 1980

Автори: Александар Смилевски и Љубица Никољска Година на изведување: 1980 Локација: Штип Извор: Бимас, Детска градинка Астибо Специфично архитектонско решение, распослано на терен во пад. Модуларна композија организирана во тераси, …

Центар на Тетово / Bland, Brown + Cole Architects 2011

Локација: центар на Тетово Автори: Bland, Brown + Cole Architects: Cambridge Architects. Година: 2011 Извор:  www.bbcarchitects.co.uk Како што вели официјалната страна на ова англиско студио, проектот бил презентиран пред градските …

Семејна куќа во Штип / Платформа 2012-13

Автори: Елена Икономов, Емил Јегени, Веле Богоевски, Јасна Милојковиќ Соработник: Бојан Тасев Фирма: Платформа Инвеститор: Фам. Зенделов Локација: Штип Година: 2012-23 Извор: Бимас 2014

Станбени блокови Тип А -11 Октомври-згради / Пелагонија 1964

Фирма: Пелагонија Година: 1964 год. Локација: општина Кисела Вода По катастрофалниот земјотрес во 1963, се почнало со голема изградба на станбени единици, во кои било вклучено моќното градежно претпријатие Пелагонија. …

Жителите на Карпош против предложениот урбанистички план

Жителите на Карпош, повикуваат преку  социјалните мрежи на освестување на своите сожители против предложениот урбанистички план на општината.  Граѓаните имаат направено свој профил на facebook, каде можете да ги следите …