February 2016

Градежни конструкции 1 / Софија Киселичка

Автор: Софија Киселичка Година: 1974 Приложено реиздание: IV издание, „Просветно дело“ Скопје, 1991 Намена:  за градежните технички училишта За сите што завршиле средно „ГУЦ“ овој наслов сигурно им е добро …

„Урбанистички план – просторот како ресурс или роба за продавање“

Насушна дебата организирана од Асоцијацијата на архитекти на Македонија. На истата се надеваме на вистинска посетеност, со цел учество и придонес. Повикот го пренесуваме во целост: „Урбанизацијата претставува одреден квалитет …

АЛАЏА ЏАМИЈА /ИСАК – БЕГОВА ЏАМИЈА 1438

Година :1438 – 39, Локација: Бит Пазар, Скопје Извор: Кумбаџи – Богоевич, Османлиски Споменици во Скопје, Скопје 1998 Фото: Кумбаџи – Богоевич, Османлиски Споменици во Скопје, Скопје 1998, Сместена во …

„ДАМЛА“ НА ФДУ

Почнувајќи од 25ти Февруари, Факултетот за драмски уметности, ќе биде домаќин на тридневен настан наменет симболички да одбележи една година помината од крајот на Автономната Зона, а со тоа и …

Спортски комплекс на Дојранско езеро / Грчева и Чеботарева

Студенти/автори: Марија Грчева и Зорица Чеботарева Педагошки тим: проф.Мартин Гулески, Нина Каранѓелеска, Паолина Милушева Година: 2015/16 Како дел од соработката на Факултетот за Архитектура и Дизајн при УАКС Скопје, и …

Нови 13 фасадни „решенија“

Се најавуваат уште 13 нови фасадни преобликувања во центарот на Скопје. За истите, нема потреба од коментар, погледнете ги некои од нив и проценете сами за што станува збор: Извор: …

Тоа што земјотресот не успеа, ние ќе го довршиме – „Метропол“

Деновиве градот повторно ја актуелизира „реконструкцијата“ на фасадата на Метропол, објект на централниот градски плоштад.  Легендарна  зграда  на скопската модерна, кој ќе го изгубиме  под покровителство на градот.   Институцијата …

Изложба на Пикасо во МКЦ

Младинскиот културен центар во соработка со приватната галерија Висконти од Љубљана, Словенија, ја има честа пред македонската публика да ја претстави, изложбата на дела од големиот шпански сликар Пабло Пикасо …

Станбени вили на Вардар – Велес / Димитриевски и Јанакиевски

Архитектонско Студио 5.1 Студенти / Автори на Проектот: Томе Димитриевски и Александар Јанакиевски Педагошки тим: Проф. д-р Минас Бакалчев, Проф. д-р Саша Тасиќ, Дем. Викторија Богданова, Дем. Александар Петановски и …