March 2016

„Спомен куќа на Мајка Тереза“ / Бакалчев и Хаџи-Пуља

Конкурсен труд Автори: Минас Бакалчев, Митко Хаџи-Пуља Соработници: Димитар Папастеревски, Бетим Зеќири Инвеститор: Министерство за култура Локација: Ул. „Македонија“, Скопје Година: 2007 Извор: Бимас 2008 Основи Пресеци Анализи Ф.К

Повик за работилница на Архипункт во соработка со МАРХ и ЗСЗ

„Работилница за збогатување на Wikipedia  со податоци за македонската и светската архитектура“ Организатор: Студио за архитектура и дизајн Архипункт Соработници: Здружението Споделено знаење, Веб порталот МАРХ Цел: Збогатување на македонската …

Проект за адаптација на потопената црква Св. Никола

Целосен наслов: „Проект за конзервација, реконструкција и адаптација на потопената црква Св. Никола во Мавровското Езеро“ Автор: Кристијан Јорданов Соработници: Анета НИколова, Сања Лилиткин, Татјана Врангаловска Локација: Маврово Проектирање:2013 Фирма: …

Во Струмица уништен муралот „Пролетна игра“ на проф. Иван Велков

Македонија изгуби уште едно ремек дело од поствоениот период во доменот на сликарството. Станува збор за рушење на дел од Работничкиот универзитет во Струмица, со што покрај архитектонското девалвирање на објектот, …

Како минува саемот за мебел 2016?

Деновиве е во тек 42-то издание на меѓународниот саем на мебел на скопскиот саем, на кое се презентираат повеќе од 500 директни и индиректни изложувачи од Македонија, соседните земји и …

Истражете го Стоби!

Веќе 8ма година, како локалитетот Стоби е прераснат во успешна Национална установа-Стоби. Истиот во изминатите години се истражува со полна пареа, притоа систематски презентирајќи ги резултатите на својата web страна …

Д.Т.Ц „Мавровка “ – Скопје

Автори: Здравко Рафаиловски, Донка Петкова – Костиќ Соработници: Миле Недевски, Светлана Нинова, Љупка Апостолоска, Анѓа Смилевска, Андонија Петрова Година на проектирање: 1985-86 Изведувач: ГРО МАВРОВО Извор: Бимас 1987 Со објектот …

Иницијатива „Го сакам Аеродром“

На социјалната мрежа Facebook, деновиве се актуелизира уште еден предлог ДУП. Истиот е актуелизиран од страна на заедницата насловена како „Го сакам Аеродром“  , која се декларира против новите интервенции и …