February 2018

Отворен пазар во Ресен / Џидрова

СТУДИО 7/2 Автор: Марија Џидрова Педагошки тим: Вон. проф. Михајло Зиноски / м-р. Маја Даскаловска Проектна задача: Нов отворен пазар Локација: Ресен, Р. Македонија Семестар: VII Година: 2018 Пазарот како …

Хотел во Пештани / Толкова, Трајановски

Автори: Билјана Толкова, Горан Трајановски Педагошки тим: Проф. д-р Минас Бакалчев, Проф. д-р Саша Тасиќ, Викторија Богданова, Александар Петановски и Гордан Петров. Тема: Нови фронтови на вода – хотел во …

Социолошка интеграција преку создавање на градско урбано одбележје и решавање на проблемот со поплавата во Лугано

Универзитет: Politecnico di Milano – Sustainable Architecture and Landscape Design Предмет: Landscape Design Studio Наслов :ЛУГАНО 3.2 Ментор: prof. Matteo Polli Автори: Дијана Јакимовска, Suwen Chen , Tarek Elnakeeb, Jiawei …

КОНКУРС за амфитеатар и фонтана во Кавадарци

Распишува: општина Кавадарци Рок: 30.03.2018 / 10 часот Награди: I место: 45 000 денари ( бруто ) Извор: e- nabavki.gov.mk Општина Кавадарци распишува конкурс за избор на идејно решение за пренамена …

На 10 февруари, 2018та година, Министерството за култура на Република Македонија, јавно ги презентира резултатите за годишната програма за проекти од национален интерес во културата за 2018 година. Покрај многуте …

Critical Archive – Revealed

Проектот “Критичка Aрхива – Разоткриена” – од LAPIS (Arts of Science Laboratory) има за цел систематски да го елаборира поимот архивски простор како “место на идеја”. Да го активира – …

Образци на раст: Неприродни Екологии, ИСТРАЖУВАЧКО-ЕДУКАТИВЕН БОТАНИЧКИ ИНСТИТУТ / Чингоска, Савеска, Димитриевски

ИНТЕГРАТИВНО СТУДИО Автори: Симона Чингоска, Милица Савеска, Божидар Димитриевски Педагошки тим: доц. д-р Слободан Велевски / доц. д-р Марија Мано Велевска / Никола Ѓорѓиевски Проектна задача: Обрасци на раст – неприродни Екологии Локација:  северо-источен …

Дебата за „Клинички центар“ на ТОП ТЕМА

Како да се се стави крај на тоталитаризмот во урбаното планирање и градењето? Дали новиот Клинички центар на иста локација е еднакво на сообрќаен инфаркт? До кога архитектите и урбанистите …