Автори

Мартин Гулески 1945 /

Извор: AAM Архитектот Мартин Гулески е роден во Струмица во 1945 година, a своето основно и средно образование ги завршил во Скопје. Вонучилишните активности во макетарските секции во рамките на …

Трајко Димитров 1930 /

Извор: ААМ Трајко Димитров, роден на 08.08.1930г. Припаѓа на првата генерација архитекти запишана на Архитектонскиот отсек на Техничкиот факултет во Скопје во 1949г., а дипломирал во 1956г. По дипломирањето се …

Радован Раѓеновиќ / 1940 –

Радован Раѓеновиќ е  роден 1940 г. во Скопје. Дипломирал на Архитектонскиот факултет во Скопје 1964 г. Постдипломски студии завршил на интернационалната школа “Бауцентрум“-Ротердам, Холандија 1972 г. ПРОФЕСИОНАЛНИ ДЕЈНОСТИ “Алумина“- Скопје …

Вера Ќосевска / 1929 –

Куса биографија Ќосевска Вера (родена Ротман), родена е на 27 март 1929 год. во Осијек – Република Хрватска. Ќерка е на Јелка и Стјепан Ротман, а сопруга на (+) Владимир …

Георги Константиновски / 1930 –

Георги Константиновски е роден на 29 јули 1930 година  во Крагуевац, Србија, дипломирал на Техничкиот факултет во Скопје на одделот за архитектура ( 1956). Во 1965 го добива називот МА …

Јанко Константинов 1926 г. –

Дипломирал на Архитектонскиот факултет при техничката висока школа во Белград во 1952 година на тема Урбанистички план на крајбрежјето на Охридското Езеро, од центарот на Охрид до Билјанини Извори и …

Глигорие Ташковиќ ( Битола 1901-1963 Њујорк )

Дипломирал на Градежниот отесек при Техничката велика школа во Белград во 1925 година. Од 1925 до 1932 година работел како државен службеник во Битола, одговорен за изградба на патишта. Во …

Јосиф Михајловиќ – Јурукоски /1887 – 1941 /

Јосиф Михајловиќ е роден во селото Тресонче (28 мај 1887 год.) од татко Михајло( Мијалче) и мајка Христина. во семејство на ѕидари и зографи. Бил од родот Јуруковци. Малиот Јосиф се …

Андреја Дамјанов / 1813 – 1878 /

Андреја Дамјанов (с. Папрадиште, 1813-Велес). Се јавува како најплоден и најпознат македонски градител во XIX век. Потекнувал од познатото уметничко семејство Рензовци. Неговата свера на творештво главно била насочена кон …