Литература

„Градежни материјали“ / Група автори

За II година на градежните училишта Автори: Тамара Теофиловска, Пенка Трајковска, Олгица Богатиновска, Сашка Масин Издавач: Просветно Дело Година: Скопје 1991   Овој учебник се стреми да го запознае читателот …

Заштита од земјотреси / Кобурн и Спенс

Автори: Ендрју Кобурн и Робин Спенс Година: 2002 Издавач за Македонија: АрсЛамина, 2009 Стручен соработник: Сергеј Чурилов   Книгата е дело на двајца автори кои низ сопственото искуство и соработката …

Градежни конструкции 2 / Софија Киселичка

Автор: Софија Киселичка Година: 1976 Приложено издание: III, „Просветно дело“ Скопје, 1987 Намена:  за средно технички училишта Рецезенти: Љубомир Томиќ, Ѓорѓи Мариноски, Крум Трајковски Овој учебник претставува продолжение на „Градежни …

АРХИ.ТЕК – студентско списание за архитектура

Пред речиси половина година, на Архитектонскиот Факултет се појави еден нов ентитет со амбициозна намера: Да го промени начинот на кој студентите размислуваат за архитектурата. Списанието АРХИ.ТЕК, кое е старо …

„Крушевска куќа“ – Николоска Марула

Година на издавање : Скопје 2009 Автор : НИКОЛОСКА МАРУЛА Извор : Библиотека на Архитектонски факултет, Скопје Делото насловено “Крушевска куќа” претставува исклучително значаен научно-истражувачки труд од областа на народната …

Градежни конструкции 1 / Софија Киселичка

Автор: Софија Киселичка Година: 1974 Приложено реиздание: IV издание, „Просветно дело“ Скопје, 1991 Намена:  за градежните технички училишта За сите што завршиле средно „ГУЦ“ овој наслов сигурно им е добро …

Вовед во конзервација на културно наследство / Бернард Фелден

Архитектонското наследство е најобемниот просторен компонент  од културните добра (изоставувајќи го природното наследство). По својата површина, димензија, удел во секојдневната силуета на градовите, но и тековната функционалност на дел од …

„Архитектонските стилови во македонската архитектура…..“ / Кокан Грчев

Доколку сакате да се запознаете со влијанието на архитектонските стилови врз македонската архитектура  кон крајот на XIX век и првата половина на XX век, ова четиво може да ви помогне …

Градски ѕид, Станбени блокови и кули – Скопје / 1968 год.

Извор : “СКОПЈЕ ЦЕНТАР – ГРАДСКИ ЅИД, Станбени блокови и кули” Завод за станбено-комунално стопанисување на град Скопје, 1968 Материјалот го приложи и обработи: Моника Крстевска Од изданието СКОПЈЕ ЦЕНТАР – …

Архитектурата, скулптурата и сликарството на новиот век_Михаил Токарев

Кога сме кај стручната литература на македонски јазик, неминовно треба да почнеме од изданијата на проф. д-р Михаил Токарев, кој е искусен стручно-научен и педагошки работник. Еден од ретките, кој …