XXI век

Средно eкономско училиште, Вуковар, Хрватска / Шалева, Лозановска, Јуришевич, Пахович

По неодамнашната објава за распишан  урбанистичко – архитектонски конкурс и изработка на идејно архитектонско решение за “Средно Економско Училиште” во Вуковар, Хрватска, организиран од  Град Вуковар, Универзитетот Јосип Јурај Штросмаер …

СТАНБЕНА КУЌА СТАМАТОВСКИ / АРХИПУНКТ

Автори: Невенка Манчева Аџиевска, Марија Антиќ Николова Клиент: Сем. Стаматовски Локација: Нас. Тафталиџе, Скопје Година на проектирање: 2018 Извор: Архипункт Според барањата на клиентите, оваа куќа е осмислена со две …

СЛОБОДЕН ГРАДСКИ ПРОСТОР /Ивановски, Јовановски со соработниците

Фокус на овој архитектонски експеримент е препознавање и ослободување на заробен јавен простор на едно парче територија во централното градско подрачје во Скопје, Република Македонија и создавање на нов просторен …

„Предвесникот “ на Археолошки музеј

Конкурс  – Градска куќа, Скопје Пред да се започне активно со проектот Скопје 2014, во 2007 година беше распишан конкурс за нова градска куќа на локацијата на некогашниот Офицерски Дом …

Повеќенаменски комплекс во Скопје / A TASARIM MIMARLIK

На вкупно развиена површина од 330 000 м2, турската компанија „Limak“ започна со активна изградба на повеќенаменскиот комплекс. Инвестицијата која е во тек е проценета на 250.000.000 евра, вклучувајќи ја …

ВИЛА 3П / Т2 ДИЗАЈН

Вилата е лоцирана во близина на селото Ниже Поле во подножјето на Баба планина. Обликовниот концепт на објектот опфаќа три пирамиди со различна големина,  денивелирани една во однос на друга, …

Chelsea business center / Мојсов

Проектант: Ѓорѓи Мојсов Проектантска куќа: ГМС проект Инвеститор: СМС ШОП Година на проектирање: 2014 Година на изведба: 2017 Текст: Ѓорѓи Мојсов Фотографии: Филип Конески, Ѓорѓи Мојсов, Ќиро Попов ЛОКАЦИЈА И …