Уметност

Ранохристијански мозаик на големата базилика во Хераклеа

Период: доцен 5 – ран 6 век Површина: 100м2 Извори: Надживела представа сферног космоса на ранохришћанским куполама и подовима и на куполама српских средњовековних цркава – Г. Ц. Томашевич; Ремек-дела …

Разговор со Ване Костуранов

Познатиот македонски сликар Ване Костуранов, овој месец во МКЦ не почести со уште една изложба насловена како “Скршнувања“. Во делата на Костуранов,  можеме да ја видиме куќата како „патерн“ на …

Предавање за современата уметност – Узуновски

Денес во 17:00 часот е најавено предавање на македонскиот уметник, Никола Узуновски. Истото е посветено на современите уметнички текови, а ќе се одржи во амфитеатарот на Архитектонскиот факултет при УКИМ. …

КАЛЕ – културна тврдина

На 7-ми и 8-ми Октомври се оддржа еден од поважните настани во доменот на архитектурата кој го поттикна прашањето на тоа како да ги вратиме во одредена смисла просторите на …

Скулптурално / Фотогалерија

На 8ми октомври во 12 часот се отвори изложбата на скулптури и инсталации „Скулптурално“ во просторот околу МСУ од повеќе автори – Игор Тошевски, Јован Шумковски, ОПА, Симон Шемов, Петар Хаџи …

Chromo Skopje

Автори: Mattia Mura, Marco Zanin Година: 2016 Извор: Domus На 21 септември, на нет страната на познатиот магазин Домус / Domus,  беше објавенa  репортажата на Матиа Мура за Скопје и …

Просторот во делата на Родољуб Анастасов

Кој е Родољуб? Родољуб Анастасов е македонски сликар од светски ранг, роден во Скопје, 1935 година. Toj e еден од најважните уметници во современата македонска уметност, човек кој сеуште им …

“The alien” / Узуновски

Автор: Никола Узуновски Година: 2016 Изложба: „Херои за еден ден“ На 27 јуни во фоајето на МОБ, беше отворена изложбата „Херои за еден ден“. На истата покрај главната поставка  беше …