Урбана опрема

Телефонска говорница

Година: претпоставка е дека потекнува од  80тите или 90тите години на XX век Автор: непознат Локација: Скопје и Македонија Локација на фото: АФС Скопје Телефонските говорници, одамна не постојат, ниту …

Систем на киосци „Треска“

Автори: Александар Никољски, Анета Христова Година на проектирање: 1991 Година на изведба: 1991 Производител: Треска и Фабрика за стаклопластика, Скопје Извор: Бимас 1991 Во согласност со програмските барања за киоск …

„Македонски стандарди“ 2

Пред извесно време , беа поставени „ партерни водачи“ , потребни за безбедно движење на лицата со оштетен вид. Како интервенција навистина сме последни во Европа што воведува нешто, што …

Мал плоштад за населба Жданец / Игор Василевски

Извор:  karpos.gov.mk Автор: Игор Василевски Година на проектирање: 2015 „Во втор наврат, после современите скали кои наидоа на широка поддршка, населбата Жданец, ќе биде „почестена“ со уште едно прекрасно урбанистичко …

Клупи пред деловниот центар Хипериум

На плоштадот формиран помеѓу објектот на деловниот центар Хипериум и Мида, изведен е партер според целосниот дизајн за центарот, на скопското студио Тетрактис. Забележително е  обликувањето на целиот комплекс во …

Кандилабри на мост „Слобода” / 1936-2015

Мостот „Слобода” (првично име Моша Пијаде) ја премостува реката Вардар на булевар „Филип Втори Македонски” .Изграден е пред поделбата на Македонија ( се појавува на фотографија од 1911), каде се …

Културни огласници

Сигурно сте ги начекале на плоштадот Македонија,  Рекорд и други прометни позиции во градот.  Изработени во бетон, излиени во шаблон и модуларни како би можеле да се  групираат и организираат …

Објект „Сквер” на плоштад во Скопје

тип: Угостителски објект локација: „Плоштад Македонија” автори: Билјана Богоевска, Тошо Даневски, Весна Огненовска година на проектирање: 1989 година на изведба: 1989 изведувач: „Бујото” Скопје инвеститор: „ Македонија-турист” Објектот  „Сквер” бил …