ХХ век / I половина

Македонски народен театар – Скопје / 1921-27

Автори:  прв проект Ј. Буковац, измени и дополна на проект Е.Бронштајн, С. Бељаевски, Димитрије М. Леко, Виктор Меснер Година: 1921-1927 Локација: Еврјско маало, центар на Скопје Други раководители на реализација …

ПроКредит Банка (поранешен хотел „Спрски Краљ“) – Струмица

Локација: Струмица Сопственици: ПроКредит Банка Година на изведба: 1926-1928 (2008-2010 Реконструкција) Извори: НУ Завод за заштита на спомениците на културата и Музеј – Струмица, Фотографии: Стара Струмица, Паолина Милушева, НУ …

ХОТЕЛ „ЈАДРАН“ – „АРАПСКА КУЌА“, СКОПЈЕ / ИВАН АРТЕМУШКИН

Локација: Сквер „Јадран“, Скопје Автор: Иван Артемушкин Сопственици: фамилија Дикиџијан, Рустем Бег, Димитар Влахов, „Македонија Турист“ Година на изведба: 1936 – 1938 Извори: техничка документација од „Македонија Турист“; „АРХИТЕКТОНСКИТЕ СТИЛОВИ …

Офицерски дом – Битола

Ктитор: Абдул Керим Паша Почеток на градежни активности: 1912 год. Локација: Широк Сокак, Битола Автори и градители: „Според некои усни кажувања, зградата била дело на двајца архитекти од Виена, Австрија …

Занаетчиски дом _Куманово

Автор: Владимир Антонов Година: 1930 Локација:  центар на Куманово Извор: Kumanovo News Иницијатива за изградбата на овој дом, почнува во 1923 -24 година, кога општината се одлучува да изгради објект …

Куќата на поп Трајан Попов–Слепче / 1929 година

Автор и градители: Веле Јана и тајфата Година: 1929 година Локација: с. Слепче, Демирхисарско Материјалот го испратил: Антонио Павловски / обработка МАРХ   Куќата на Поп Трајан Попов е изградена …

палата „Читкушеви “/ Артемушкин 1931

Локација: Скопје Автор:  Иван Артемушкин Година: 1931 год. Извор:  “Старо Скопје-прилози од урбаната историја XIX, XX век„ Основа на кат Изглед  

„Градска болница” Скопје / Драго Иблер и Драго Галич 1934

Прва функција:  „Завод за социјално осигурување на работниците” Денешна функција: хирушка болница „Св. Наум-Охридски” Изведба: 1933-34 Автор: Драго Иблер (Загреб 1984- 1964 Ново место) Соработник: Драго Галич (Загреб 1907-1992) Локација: …

Стара железничка станица-Скопје / Велимир Гавриловиќ 1931-40

Автор: Велимир Гавриловиќ Конкурс: 1931 Изведба и пуштање во промет: 1937-40 Локација: централно Скопје Извор: Македонски железници, Wikipedia, „Архитектонските стилови во македонската архитектура од крајот на XIX век и периодот …