„Многу скоро ќе треба да одговориме за архитектурата“ – Сања Р.

Понекогаш ми се чини дека е заборавено правото значење на архитектурата. Од смисолот кој таа го има во секојдневниот живот,...

Реставрација наспроти реконструкција на фасади. Урбани блокови…..

Реставрација наспроти реконструкција на фасади. Урбани блокови меѓу плоштадите „Филип Втори“ и „Мајка Тереза“ На 31.12.2015, град Скопје објави конкурс...

Конкурс за реконструкција на фасади плоштад Мајка Тереза !?

На 31.12.2015, град Скопје објави конкурс за избор на идејно решение за реконструкција на фасади на постојни објекти во централното...

„Македонски стандарди“ 2

Пред извесно време , беа поставени „ партерни водачи“ , потребни за безбедно движење на лицата со оштетен вид. Како...

Бесплатни проекти за граѓаните – нов удар врз професијата?

Според медиумите, деновиве владата на Р. Македонија најавува нов проект, а тоа се бесплатните проекти за куќи од 60, 80,...

Константиновски за телевизија Нова

Големиот македонски архитект, Георги Константиновски гостуваше во студиото на нет телевизијата НОВА. За неговите ставови и преживеани ситуации со тековниот...

„Македонски стандарди” 1

За „Македонските стандарди" може и не треба да говориме, бидејќи се си знаеме, но бидејќи е првата објава со ваков...

„Црн сеизмички појас во Скопје”/ Апостол Поцески

Извор:  „Дневник" Карти: „Скопје-катастрофа-обнова-искуство" Коле Јордановски за Матица Македонска, 1993 Пред 5 години, во дневниот весник „Дневник", во рубриката „Во...

Половина век одложување за….

Скопје и Македонија, веќе долго време се наоѓаат во период на архитектура на максимална искористеност со правилници кои ја одредуваат...

„Заблуди и недоразбирања ” / Борис Чипан

Од изданието „111 тези за архитектурата", на професорот Борис Чипан, издвојуваме еден пасус, кој е одличен за компаративната заблуда на...