VI-XV век

АЛАЏА ЏАМИЈА /ИСАК – БЕГОВА ЏАМИЈА 1438

Година :1438 – 39, Локација: Бит Пазар, Скопје Извор: Кумбаџи – Богоевич, Османлиски Споменици во Скопје, Скопје 1998 Фото: Кумбаџи – Богоевич, Османлиски Споменици во Скопје, Скопје 1998, Сместена во …

Шарена Џамија _Тетово/ 1495 година

Извор: Општина Тетово, Википедија… Изградена: 1495 год. Обновена: 1833/44 год. Ктитор: Абдурахман Паша Градители: мијачките тајфи Шарената џамија била изградена во 1495 година. Споменикот претставува репрезентативен примерок  од исламската верска …

Маркови Кули (град Чрнче) на Водно / VI век

Тип: Кастел Година/ Период : VI век Локацијa: Марково Крувче (источен крај на планина Водно) Извор: wikipedia   Најстари остатоци На зарамнетиот врв во VI век бил изграден еден необично …

Св. Никола во Варош / Прилеп 1299

Година: 1298/99 Ктитори: Вега, синот Капза и неговата сопруга Марија (во времето на царот Андроник II, Михајло IX и царицата Ирина) Локација: Варош, Прилеп Извор:  www.oldprilep.com Црквата „Свети Никола“ се …

Св. Софија – Охрид / XI век

Година: 1035-1056 (претпоставка во времето на архиепископ Лав) Извор: Википедија, скрипти од Архитектонски Факултет, туристички портали Света Софија — катедрала во стариот дел на градот Охрид во југозападниот дел на …