Модернистичка мапа на Скопје

Извор: www.calvertjournal.com / Katie Davies

Фотографии: Васе Аманито

„Кога катастрофалниот земјотрес собори стотици згради во македонската престолнина – Скопје, во 1963 година, водечките архитекти во светот се обединија за обнова на градот.

 

Воденa од Јапонецот Кензо Танге, реконструкцијата беше една од најмоќните архитектонски случувања на 20 век. Интернационалниот тим го прифати духот на поствоената соработка меѓу народите за да создаде уникатна комбинација од модернистички и бруталистички згради, од кои многумина станаа икони на своето време.

 

Модернистичката мапа на Скопје сака да го прослави ова „радикално“ архитектонско наследство. Произведени од Blue Crow Media, двојазичниот водич содржи оригинални фотографии од Васе Аманито, како и детали за 50 модернистички и бруталистички згради и објекти со кои можете да се запознаат заинтересираните.“

 

Продолжете кон оригиналниот напис >>>