Зграда на Вардар / Маја Стојковска, Марија Шукуроска

​тип: Станбен објект

локација: Велес, кеј на река Вардар

Автори: Маја Стојковска, Марија Шукуроска

Ментор:

Зградата е проектирана за  на кејот на реката Вардар, во централно градско подрачје. Приземјето е слободно и има карактер на полу јавен простор од каде со амфитеатрално спуштање се стигнува до чардак кој надвиснува на реката. На четири нивои поделени во две секции  се проектирани двособни, трособни и четирисобни станови. На секој кат се појавува заеднички чардак кој има за цел да овозможи социјализација и негување на меѓусоседски односи. На најгорниот кат секциите се поврзани, има заедничка соба каде можат да се сретнат сите станари и скали кои водат до кровната тераса.

osnovi

preseci 1 del

preseci 2 del

FASADI

render5

10922063_10203803790800584_537242988_n

render3

Автор на статија: