” Македониум ” / фотогалерија на Деан Мандичевски

G0034288

G0034280

G0034283

G0034272

G0034254

G0034249

G0034241

G0034234

G0034234

2

G0034209

G0034223

G0034200

„Илинден“ или Македониум е споменички комплекс во Крушево. Споменикот бил откриен на 2 август 1974 година на денот на триесетгодишнината на заседанието на АСНОМ и 71 годишнина од Илинденското Востание. Споменикот е архитектонско-уметничко ремек дело  на Јордан Грабулоски и Искра Грабулоска. Споменикот ја означува непокорноста, борбата и вечната стремеж на македонскиот народ за слобода и самостојна држава.

 

Автор на статија: