“Паралелни хоризонтали” / Едита Винца, Кристина Радеска

Проект: Спортска сала – вертикален гимназиум

Локација: Градски парк “Могила на непобедените”, Прилеп

Автори/студенти: Едита Винца, Кристина Радеска

Педагошки тим: Раководител: Доц. Д-р. Михајло Зиноски Д.И.А

Стручен соработник: М-р. Олгица Нелковска Д.И.А

Соработници: Стефани Соларска, Игор Медарски

Година: 2015

Локацијата се наоѓа на јужната периферија на Прилеп, во која преовладува намена домување во семејни куќи со појава на други намени како што се мали комерцијални деловни единици,деловни простории како и зеленило и рекреација.

izgled2

Просторниот концепт за развој се стреми да создаде средина која ќе одговара на модерниот начин на живеење а истовремено ќе го задоволи условот за динамично место во современ град. Опкружена со природни убавини локацијата гледа од едната страна кон комплексот ‘Могила на непобедените’ а од другата кон фасцинантните Маркови кули.

Model

Концептот на овој проект се стреми да минимално им се наметнува на овие природни убавини, и поради тоа тој има едноставна форма која надворешно се претставува како едноставен волумен.

11846114_1052463298097906_1757200500_n

 

PRESEK1-1

Доследно на тоа динамиката на надворешноста се пренесува во внатрешноста преку богатата програма која се дистрибуира во различни нивои.

Model

 

Model

До нив се стигнува преку две главни вертикални комуникации од кои едната ги поврзува сите нивоа додека другата служи за потребите на посетителите/спортистите чија што цел за посетување на овој објект се поврзува исклучително со користење на спортските сали.

 

Model

Model

Model

Model

Како додатни комуникации се воведува елементот рампа која исто така може да служи и за поврзување и стигнување до сите простории и воедно може да биде стаза за џогирање или пешачење за љубителите на тој вид на активност.

Model

Model

Освен главните сали за кошарка и салата за гимназстика објектот располага и со додатни содржини како што се продавници за здрава храна, фитнес центар, теретана, солариуми, сауна, масажа, кинези терапија, ресторан како и базен кој е сместен во последно ниво од каде што се добиваат и најубавите погледи од околината на Прилепското подрачје.

Model

Model

Цела оваа богата програма е спакувана во мрежа од просторни решетки кои ја носат целата конструкција а воедно допринесуваат во енергијата и динамиката на внатрешниот простор.

izgled

 

ModelModel

11874112_1052463338097902_1074871265_n

IMG_1343

 

Автор на статија: