СКОПЈЕ и неговата околина / 85 фотографии во боја

Автор: Оливера Ѓекиќ

Сниматели: Киро Билбиловски; Милан Петровиќ; Румен Камилов

Издавачи: Туристички сојуз на Скопје, Скопје Градски ѕид, блок III; Turistkomerc – Илица 26/I Загреб

Година: 1986

Извор: https://gocemitevski.github.io/skopje-i-negovata-okolina/

 

„СКОПЈЕ и неговата околина“ е една од позначајните монографии за главниот град на Република Македонија. Го опишува животот во градот од неговото настанување, па сѐ до осумдесеттите години на минатиот век, кратко пред да започне мачниот период на распаѓањето на Југославија.

Книгата, со текст подготвен од Оливера Ѓекиќ, содржи бројни историски настани што не се евидентирани никаде на Интернет на македонски јазик и претставува печат на едно подзаборавено време, кога во главниот град на Република Македонија се живееше, а не се преживуваше.

ГОЛЕМО благодарам до г-ѓа Оливера Ѓекиќ за нејзиниот бесценет труд и до сите други луѓе што учествувале во подготовката на ова издание. Со објавувањето на содржината на книгата немам намера да нанесам штета на нејзината интелектуална работа, која бескрајно ја почитувам. Намерата ми е да ја направам книгата подостапна, бидејќи сметам дека е вредно културно наследство на Република Македонија што треба да биде достапно во дигитален формат.

Скенирањето е направено полуавтоматски, со помош на „Tesseract Open Source OCR Engine“ и можно е некаде да има печатни грешки. Доколку забележите некоја грешка, можете да ја пријавите на GitHub, за што однапред ви благодарам.

– Гоце Митевски

Целата содржина, можете да ја погледнете тука >>> https://gocemitevski.github.io/skopje-i-negovata-okolina/skopje-i-negovata-okolina.html