Студентски дом – Берлин / Валбона и Догазанска

Архитектонско студио 8/1

Автори: Фејза Валбона и Бранкица Догазанска

Педагошки тим: Проф. д-р Минас Бакалчев, Доц. д-р Саша Тасиќ, Викторија Богданова, Александар Петановски и Гордан Петров

Локација: Берлин, кеј на реката Шпрее

Година: 2016

Model

Објектите со нивниот атриумски облик, големина и висина се вклопуваат во околината, а воедно се разликуваат по нивната правилност и слободно приземје со што се добива зелен простор за станарите и за поблиската околина. Водниот канал кој се наоѓа во едната страна од локацијата, е со цел да направи дистинкција и прекин со калканскиот ѕид и муралите од соседните објекти и да служи како пристаниште.

Model

Model

Студентите самите би придонесле во нивното здравје и свест со самото одгледување и оддржување на зеленилото, би управувале со јавните содржини и самите би ја исцртувале, боеле фасадата и внатрешниот простор со цел тој да стане нивен дом од кој би имале добри сеќавања со нивните нови семејства.

presek1

Во секој од објектите се наоѓаат тераси/градини како собирни места на станарите каде би го изнесле животот во надворешноста.

presek2

Во подземното ниво се наоѓаат повеќето заеднички содржини и социјални простори кои можат да ги користат и околните жители.

render 2

Објектите меѓусебно се поврзани со мост во прв кат и пешачка патека во подземно ниво.

slika od maketa1

Материјалот го приложи и обработи: Ноеми Чаусидис

Автор на статија: