Фудбалска академија ФК Вардар

Година: 2016

Автор: Тања Добровоцки, Balkan Group Construction
Соработник: Зоран Мојсовски
Инвеститор: ФК Вардар
Локација: Градски парк – до арена Филип Втори
2

Комплексот Фудбалска академија ФК Вардар е составен од три делови:
1. Прв објект – Спортски содржини и администрација
2. Втор објект – Јавни содржини и заеднички простории
3. Фудбалски терени со вештачка трева

4

Во овој прилог е прикажан првиот објект, сместен на југозападната страна на парцелата.
Објектот има три влеза и тоа западен влез за спортисти, источен влез за излез-влез на терените и јужен влез за лица од надвор.

Подрумот има : хол, теретана ,гардероби, економат, технички простории и остава.

Osnova na podrumОснова на подрум

Приземјето е поделено на два дела :
1. Дел за спортисти кој ги содржи следните простории: Две гардероби за спортисти со тоалети , тушеви и остава.

2. Дел за посетители кој содржи: Градероба ,тоалет, хол и предавална.
Преку комуникациите ,лифтот и скалите се надврзуваат другите два спрата.

Osnova na prizemje

Основа на приземјте

Катот содржи : хол, две гардероби за спортисти со тоалети ,тушеви и остава, две гардероби за тренери , тоалети, чајна кујна и четири канцеларии за клубската администрација.

Osnova na kat

Основа на кат

Идеата за формата, волуменот и изгледот е добиена како комбинација на повеќе фактори: Стаклената фасада која од една страна претставува своевидно обележје на модерните објекти е искористена да се преслика околината и зеленилото во паркот. Посебно внимание е обрнато на силуетата на соседниот објект, арената Филип II, како објект од огромно значење и статус.

Krovna terasa

Основа на кровна тераса

Делови од објектите го добиле токму тој соодветен дизајн во желба да се спојат со карактеристичните форми на стадионот.

IMG_6082

Робусната челична конструкција која што се јавува околу објектите е одраз на јачината и челичниот карактер што го следи фудбалскиот клуб од самиот почеток. Ваквиот акцент е видлив и на влезните партии на едниот и колонадата на другиот објект.

3

Бидејќи објектите се ограничени со висина на истата челична конструкција се поставени бели прстени кои им даваат чувство на леснотија и лебдење на објектите. Истите прстени пак се комплетирани со црни траки кои се прекрстуваат по целата должина. Кај двата објекти и оградата која што оди по целата должина на терените се повторуваа карактеристични детали и приказната на вертикални јаки линии одразени преку стаклената фасада и косини кои ја дополнуваат на вистинскиот начин.

20160515_140952

фото: Ф.К

Посебно внимание е посветено на доживување на објектите во ноќно време. Предвидено е карактеристично осветлување со лед светилки ,вметнати во најситен детал со кое објектите посебно се одвојуваат.

IMG_6081

Приказната од екстериерот се прелева во ентериерното уредување. Сткаклена ограда по целиот атриум комбинирана со робусна метална рамка, отворен простор во комбинација со зеленилото на тревата која овој пат е поставена вертикално по цела висина на атриумот.

IMG_6053

Како надополна на атриумот повтоно се јавува карактеристични тела со лед светилки. Објектот изобилува од контрадикторности кои споени на вистинскиот начин ја доловуваат целата историја и карактер на клубот. Се разбира боите на клубот се присутни постојано, во секој детал.

IMG_6049

IMG_6035

IMG_6080

Кон галеријата од отворањето на објектот >>>

 

Фото: Борис Јурмовски

Ф.К

Автор на статија: