Chromo Skopje

Автори: Mattia Mura, Marco Zanin

Година: 2016

Извор: Domus

На 21 септември, на нет страната на познатиот магазин Домус / Domus,  беше објавенa  репортажата на Матиа Мура за Скопје и „Шарената револуција“. Во истата е вклучен и фотографот Марко Занин, кој ги документира спомениците и објектите од проектот „Скопје 2014“ после протестите кои траеа 3 месеци.

marco-zanin-chromo-skopje-2016-1

Во кратката репортажа освен причините за протестите во Скопје, се посветува внимание на случајната или неслучајната „експресивна уметност“ која има поголема тежина од подлогата која носи примат уметност (спомениците, фасадите, новите објектите во импровизиран стил). Ефектот на шаренилото е презентирано на ниво на резултат од активноста на „протестантите“.

 

marco-zanin-chromo-skopje-2016-3

marco-zanin-chromo-skopje-2016-2

На истата тема, МАРХ има подготвено сопствена фотогалерија која наскоро ќе ја објавиме.

Ф.К