Изложба на студентски трудови и архитектонски макети на тема: ,,Реконструкција на постојната здравствена установа ,,ЈЗУ Општа болница Струмица’’

На ден 20.03.2023 година во просториите на Меѓународниот балкански универзитет (МБУ) со седиште во Скопје, Вице-ректорот на Меѓународниот балкански универзитет...

Анкетен лист за надминување на проблемите со надлежните институции при изработка на Проектна документација, добивање на Одобрение за градење или пуштање на објект во употреба

Како професионалци веќе подолго време се соочуваме со низа проблеми, потешкотии и несогласувања со надлежни институции при изработката на Проектната...

Изложба: ТВРДИНАТА како Tabula Scripta

Почитувани, Со особена  чест Ве покануваме на отворањето на  изложбата по повод Денот на пролетта и Деновите на екологијата која е...

Kонкурсен труд за проширување на Архитектонски – Градежен Факултет во Скопје / Чипан, Волканов, 1973

  Kонкурс:  Локален анонимен конкурс за проширување на Архитектонски - Градежен Факултит при УКИМ, Скопје Автори:  Борис Чипан, Михајло Волканов Година: 1973...

Анекс на Ценовник за инженерски услуги за високоградба

На 13 март 2023 година во Службен весник на РСМ бр.54 е објавен Анекс на Ценовникот за инженерски услуги -...

Изложба на студентски трудови и архитектонски макети на тема: ,,Реконструкција на постојната здравствена установа ,,ЈЗУ Општа болница Струмица’’

На ден 20.03.2023 година во просториите на Меѓународниот балкански универзитет (МБУ) со седиште во Скопје, Вице-ректорот на Меѓународниот балкански универзитет...

Анкетен лист за надминување на проблемите со надлежните институции при изработка на Проектна документација, добивање на Одобрение за градење или пуштање на објект во употреба

Како професионалци веќе подолго време се соочуваме со низа проблеми, потешкотии и несогласувања со надлежни институции при изработката на Проектната...

Изложба: ТВРДИНАТА како Tabula Scripta

Почитувани, Со особена  чест Ве покануваме на отворањето на  изложбата по повод Денот на пролетта и Деновите на екологијата која е...

Kонкурсен труд за проширување на Архитектонски – Градежен Факултет во Скопје / Чипан, Волканов, 1973

  Kонкурс:  Локален анонимен конкурс за проширување на Архитектонски - Градежен Факултит при УКИМ, Скопје Автори:  Борис Чипан, Михајло Волканов Година: 1973...

Анекс на Ценовник за инженерски услуги за високоградба

На 13 март 2023 година во Службен весник на РСМ бр.54 е објавен Анекс на Ценовникот за инженерски услуги -...

Искра Јанковска Михајловска за Студио 10

На вчерашната емисија „Студио 10“ на Тв24 гостуваше арх. Искра Јанковска Михајловска, на кое ги презентира свoите ставови во поглед...

Избор на фотографии од збирката разгледници „Бетонско Скопје“ во објава на Architizer

„Modernist Heritage: The Global Architecture Initiative that Rebuilt Post-Earthquake Skopje“ е насловот на објавата на познатиот архитектонски медиум Arhitizer, напишан...

Архитектонско и урбанистичко решение на нов студентски кампус / Баџакова, Атанасоска

Автори: Константина Баџакова | Робертина Атанасоска Архитектонско студио IX/3 | IX семестар 2022/2023 година Раководител: проф. др Михајло Зиноски Соработници:...

Повторно распишан меѓународниот конкурс за Расадник

Општина Кисела Вода, денес одново го распиша меѓународниот повик за избор на архитектонско-урбанистичко решение за Расадник. Во продолжение го објавуваме...

Кој е Драган Шојлевски? – Види Вака

Одличната платформа „Види Вака“ продолжува со одличните прилози на теми кои не засегаат. Овој пат не запознава со ликот и...

Архитектонска изложба „Скопје: нови индустрии на стари локации“

17 март  /  20:00 h /  МКЦ Галерија 2 Изложбата е резултат на едногодишен научноистражувачки проект насочен кон мапирање, проучување, вреднување...

Македонските мотиви во делата на Густав Вундервалд 1917-18

Густав Вундервалд (Gustav Wunderwald)(1882 – 1945) Велес, Македонија, масло на платно, околу 1917   Густав Вундервалд е германски сликар, чија уметност ...