Отворено писмо по повод „СКОПЈЕ – ЕВРОПСКА ПРЕСТОЛНИНА НА КУЛТУРАТА ЗА 2028“ / Павловска

Во македонското премрежие што го живееме, ова отворено писмо е вообичаен конструктивен и јавен начин на обраќање до одговорните почнувајки...

10 години по „Езерце“

Професијата со години наназад се бори за организирање на конкурсите како најсоодветни чекори кон оформување на значајните јавни простори. Но,...

Став за една контаминирана ситуација / Павловска Циги

насловно фото: Printscreen од Само Прашај   Владее една контаминирана ситуација на крајно непочитување на системот за организација на планирањето...

Безидејното Маџир Маало во Скопје

Во центарот на Скопје, веднаш до Транспортниот Центар е позиционирано Маџир Маало. Значајно за домашниот урбанизам ова е првиот простор...

Предупредување на Охрид SOS за новоградба врз археолошки остатоци

Охрид SOS предупредува за повторна возможна изградба над археолошки остатоци во старото јадро на Охрид. Овој пат станува збор за...

Да се обидеме да замислиме ПАРК

Меѓу пругата која води од Транспортниот Центар од Скопје кон Велес, кај депото на Македонски железници и средното училиште „Димитар Влахов“, се...

Мимоза Несторова – Томиќ говори за разочараноста од професијата во недостатокот на поддршка при рушењето на „Беко“

За порталот sdk.mk, арх. Мимоза Несторова Томиќ говори за својата разочараност од професијата која недоволно се вложи во спречувањето да...

Скопската тврдина / Заборавени простори 1

Скопската тврдина, позната и како скопско кале, тоне повеќе од деценија во заборав. Откако се случија етничките превирања околу изградбата...

Физибилити Студија за развој на Касарна Охрид во Технолошко – Рекреативна Зона

Извор: АРХРИД; Телевизија ТВМ;   На 15-ти Декември општина Охрид одржа јавна расправа за „Физибилити Студија за развој на Касарна Охрид во...

Реакции за предлог планот за АЛУМИНА

Пред неколку дена, Општина Карпош го објави предлог Детален урбанистички план за АЛУМИНА,  паралелно со 3D визуелизација од проектот кој ...