„За убави маалски дружби“ – просторна инсталација на BMA

Стопанска банка на своите социјални мрежи објави за својата донација за граѓаните на Општина Центар, во облик на просторна инсталација....

ВТОРОНАГРАДЕН ТРУД ЗА КОНКУРСОТ „СКОПЈЕ НА НОВАТА ГЕНЕРАЦИЈА“

Организатор: EUROPE HOUSE SKOPJE Автори: Даниела Василева, Сара Велеска, Сара Трајкова Наслов на проект: Reimagining Colorwaves (Преосмислување на брановите во боја)...

 Red Ribbon – Креативна урбана интервенција

Автори: Нусејба Хамити, Фјола Саити Red Ribbon е урбана интервенција позиционирана на влезот на поранешниот објект на Радио Тетово, кој...

„Коноид“ / Градски Парк Скопје

Автори: Бојан Каранаков, Александар Радевски, Филип Велкоски, Борјан Менкиноски (архитектура), Денис Поповски (статика), Маја Минчов (електрика) Година: 2020-2022 Локација:  Градски Парк, Скопје...

Тажен Центар

Центар, општината во срцето на Скопје, воедно и образот на државата, како често се вели, изгледа навистина тажно во сегментот...

Урбана опрема во Аеродром / фотогалерија

Во денешната објава посветуваме внимание на „урбаната опрема“ во населба Аеродром. Поточно, во фокусот на оваа фотогалерија (која се надополнува...

Конкурс „Tactical Urbanism 2021“ / „Bringing people together” / Нусејба Хамити, Фјола Саити

  Kонкурс:  TerraViva „Tactical Urbanism Now“ Автори:  Нусејба Хамити, Фјола Саити Година: 2021 Локација: Тетово   “Bringing people together” - е проект избран како...

Интерактивна мапа на фонтани во Скопје

Пред неколку дена, на Светскиот ден на водата,  Канцеларијата на УНДП во Скопје објави интерактивна мапа на јавна фонтани со вода за...

MOOD WORKSHOP – Tbilisi Architecture Biennial

Ментори:   Сара Симоска, Илија Стефановски Rhino expert:  Кристијан Ристоски Студенти: Тамари Кенчошвили, Анастасија Ристеска,  Доган Чорба, Зизи Адемиа,  Анастасија Радовановиќ, ...

Киоскот во урбаниот пејсаж на Македонија

Извори: Twitter @JamesMorgan_HTS ; Saša J. Mächtig: Systems, Structures, Strategies; K67: de Rietveldstoel onder de kiosken; Ourworldinreview.com; Moma.org; The Story of the 1960s Mass-Produced...