Меѓународен конкурс за идејно архитектонско решение на базната станица за потребите на ски-центарот “Hajla i Štedim”

Министерството за просторно планирање, урбанизам и државен имот на Црна Гора, донесе Решение за објавување меѓународен конкурс за идејно архитектонско...

Concrete to culture >>> Tрансформaција на рамен кров во нов јавен простор во Софија

Локација: Бизнис Парк Софија, Бугарија Организатори: The Collective Foundation, 100stola Графити артисти: XPOME, Djo Venci, и Aleksi Varna Година: 2023 Површина: 3 000 m2 Извор: Prizes, New European...

Познат победникот на меѓународниот конкурс за Музеј на современи уметности во Подгорица

Министерството за просторно планирање, урбанизам и државен имот на Црна Гора ги објави резултатите од конкурсот за идејно архитеконско решение...

Победник на конкурсот за новиот музеј Беса во Тирана / Oppenheim Architecture

Локација: Тирана, Sarajet e Toptanëve Автори: Oppenheim Architecture заедно со Ralph Appelbaum Associates Година на проектирање: 2024 Извор: Archidaily Oppenheim Architecture е победник на меѓународниот...

Белградскиот саем станува нова оперска сцена во градот

Српскиот портал gradjevinarstvo.rs информира дека Белградскиот саем ви можел да прерасне во домаќин на оперската сцена. Оваа промена доаѓа после...

Реотворена кралската палата во Ајга (Кутлеш)

По 16 години реставрирање и буџет од над 20 милиони евра, кралската палата на античкото македонско кралство во Ајга крај...

Пасторален и културен центар на српската црковна заедница во Љубљана / Atelje Neapolis, Simič, Žerjav

Локација: Љубљана, Словенија Студио: Atelje Neapolis, Borut Simič, Janez Žerjav Година: 2012 Извори: OHS - Open House Slovenia, RTVSLO.sl   Локацијата на објектот...

16 куќи на српски архитекти номинирани за наградата „Златна мистрија“

До крајот на јануари читателите на српскиот портал gradnja.rs можат да гласаат за избор на најдобра реализација на објект за...

„Бетонска утопија“, епизоди од серијалот „Радиус“ кои ја истражуваат Југословенската архитектура

  Новиот серијал „Радиус“ ги следи актерите Ана Стојановска и Дритон Вејсели како ја истражуваат природата, културата и историјата на...

Меѓународен конкурс за Музеј на современа уметност со повеќе содржини во Подгорица

Црна Гора продолжува со безкомпромисната решеност, да ги добива своите значајни објекти на меѓународни конкурси. Овој пат станува збор за...