Дигитални илустрации од Скопје печатени на бетонски плочи / Сувенири Скопје

Идејата за носачот на илустрациите е произлезена од постземјотресната архитектура на Скопје, каде армираниот бетон е главниот применет градежно конструктивен материјал, како и паралелата со уличната уметност каде бетонските ѕидови најчесто се користат како подлога за исцртување.

Врзувајќи ги овие две точки на инспирација, Конески изработува 60 бетонски плочи со димензија 20/20cm на кои презентира два авторски и еден експериментален концепт на аплицирање илустрација.

 

 

Првиот концепт претставува дигитален цртеж, печатен директно на бетонските плочи, додека кај вториот илустрацијата е печатена на форекс, со цел да се издвои цртежот во посебен слој и да се наддаде на плочите.

 

 

Во оваа прва серија која беше дел од изложбата „Илустрации од постземјотресната обнова на Скопје“ беа работени и илустрации со примена на AI (вештачка интелегенција).

 

 

Доколку сакате ги погледнете сите изработени парчиња и да ја следите работата на „Сувенири Скопје“ можете истото да го направите на профилите на социјалните мрежи:

 

Facebook >>> Сувенири Скопје

Instagram >>>  Suveniri_Skopje