Опасно е со поединечни зафати да се деградира Старата скопска чаршија / Силјановска

„Поголем дел од Старата скопска чаршија е на територијата на Општина Чаир, а мал дел потпаѓа под Општина Центар. Еден од главните проблеми во однос на регулирањето на состојбите на Чаршијата е што таа, според законот, треба урбанистички да се уредува како целина, но во реалноста тоа се прави за секој дел посебно, односно блок по блок. Јасмина Силјановска, професорка на Архитектонскиот факултет вели дека станува збор за споменичка целина која има строго дефинирани граници и порачува дека поединечните зафати можат да бидат опасни.““

За потребите на статијата  „Окупацијата на Старата скопска чаршија се мери во хектари“, креирана на нет платформата „Само прашај“ , новинарката Ана Зафирова Ви го пренесува ставот на  проф. Силјановска, кој можете да го погледнете во продолжение >>>

 

 

Опасно е со поединечни зафати да се деградира Старата скопска чаршија

Поголем дел од Старата скопска чаршија е на територијата на Општина Чаир, а мал дел потпаѓа под Општина Центар. Еден од главните проблеми во однос на регулирањето на состојбите на Чаршијата е што таа, според законот, треба урбанистички да се уредува како целина, но во реалноста тоа се прави за секој дел посебно, односно блок по блок. Јасмина Силјановска, професорка на Архитектонскиот факултет вели дека станува збор за споменичка целина која има строго дефинирани граници и порачува дека поединечните зафати можат да бидат опасни.Прочитајте ја целата приказна „Окупацијата на Старата скопска чаршија се мери во хектари“ на https://samoprasaj.mk/naacik/1636-2020-06-12-11-01-10#СамоПрашај #ИКС #ПоврзиГиТочките

Публикувахте от СамоПрашај.мк в Понеделник, 15 юни 2020 г.

 

Целата објава и истражување погледнете ги изворно на линкот  „Само прашај“>>>

 

Оваа содржина ја изработи Институтот за комуникациски студии

Уредник: Владимир Николоски
Новинари: Ана Зафирова, Катерина Топалова, Мартин Пушевски
Изработка на мапи и табели: Васко Авукатов
Сниматели: Иван Поповиќ, Зоран Догов, Борис Каевски, Љубомир Домазетов, Предраг Савиќ
Монтажа: Борче Крстевски, Ристе Душковски
Лектура: Татјана Б. Ефтимоска