Ревизија на ДУП-овите или мрачна урбана иднина

Автор: Гоце Трпковски

Извор (оригинална објава на): prizma.mk

Објавено на 28 април 2018

Ако се изградат сите згради предвидени со деталниот урбанистички план за Маџир маало, во домовите нема да продира дневна светлина ниту една минута во зимските месеци. Ова го покажала симулацијата за движењето на сонцето и за протегањето на сенките во услови кога сите објекти би ја достигнале максималната височина од седум ката.

Симулацијата е дел од пошироката анализа за тоа каков би бил квалитетот на животот ако целосно се спроведе ДУП-от за ова маало во центарот на Скопје, кое со децении беше заборавано од локалните власти, а последниве години е откриено од градежните инвеститори. Ја изработи тимот за евалуација на урбанистичките планови во општина Центар, а пред јавноста ја претстави претседателката на општинскиот совет – Јана Белчева Андреевска.

Симулација на можностите за паркирање и на бројот на потребни контејнери

Иако ревидирањето на ДУП-овите беше предизборно ветување на повеќемина кандидати за градоначалници на СДСМ, засега единствено во Општина Центар има активности во оваа насока. Другите градоначалници се соочуваат со критики дека во нивните општини продолжиле да никнувааат „бетонски чудовишта“, но се правдаат дека им биле „врзани рацете“. Но и првиот човек на Центар, Саша Богдановиќ, се соочува со притисок да ги ослободи ДУП-овите. Дел од советниците од неговата партија веќе престанаа да му даваат поддршка за мораториумот на градењето.

Кон целиот напис на ПРИЗМА >>>