Црква Св. Ѓорѓи / с. Курбиново

Период на изградба и фрескоживописување: XII век Ктитор: непознат Автор на текст: М-р Владимир Таневски Библиографија: Е. Димитрова, С. Коруновски,...

„Заповедано и’е на земјата да го чува Курбиново“ / Котларовски, Трајковски

“Принципот на модерните времиња е прво градбите да се запуштат, а потоа да се обноват. Грижете се соодветно за спомениците...

 Кој си игра руски рулет со Курбиново? / Симпозиум

  …Фасадата беше палимсест низ вековите, а битолските конзерватори за една недела ги уништија скоро сите слоеви со нивната неразумна...