Дебата на тема “Трансформација“ организирана од BIG SEE (најава)

BIG SEE Македонија организира дебата на тема „Трансформација на модернистичкото архитектонско наследство“.

“Објектите од постземјотресната обнова на Скопје после 1963 година, меѓу кои и извонредни примери кои претставуваат икони за тоа време, моментално се наоѓаат во различна состојба, поради недоволно и ненавремено тековно одржување и природните (атмосферски) влијанија.

На кои начини поединци активно учествуваат во оживувањето на објектите од модерната архитектура преку свои иницијативи и активизам, и какво влијание имаат врз свеста на јавноста за значењето на оваа архитектура?” – е воведното прашање на кое се очекува развој на дискусија.

Модератор на дебатата е Ана Бојаџиевска, додека како учесници се најавени Ана Ивановска Дескова, Мила Гавриловска, Ирина Тошева и Филип Јовановски.

 

Регистрација и повеќе информации се достапни на линкот подолу.

https://bigsee.eu/big-see-debate-skopje-2024/