Дигитална библиотека / Симетрион Студио

Година на изведба: 2022

Aвтор: Елена Анакиевска, Албана Бектеши Рамадани

Проектантско биро: Симетрион Студио

Соработници: Доган Дизајн

Инвеститор: Интернационален Балкански Универзитет

Автор на фотографии: Васе Аманито

Локација: Скопје

Површина: 200 m2

 

Во денешната објава го претставуваме проектот на Симетрион студио – модерна и функционална дигитална библиотека, дизајнирана со цел да обезбеди удобен простор за учење и читање. Библиотеката е поделена на три различни зони:  релаксирачки простор, компјутерска станица и зона за лаптопи.

 

 

Секоја област е дизајнирана со една единствена цел, да им се овозможи на корисниците да уживаат во едно непрекинато и фокусирано искуство. Зоната за релаксација е создадена за да поттикне мирна и смирувачка средина, која се одликува со удобно седење и природна светлина. Компјутерската станица цели да го олесни истражувањето и дигиталниот пристап до широк спектар на академски ресурси.

 

 

 

Опремена со најсовремена технологија, брз интернет и низа софтвери, со што се осигурува дека корисниците лесно ќе може да пристапат и да се движат низ дигиталниот свет. Зоната за лаптопи  им овозможува на корисниците да работат на индивидуални задачи и да соработуваат со останатите студенти во отворен простор.

 

 

Дигиталната библиотека е простор создаден за потребите на корисникот, промовирајќи сеопфатно и удобно искуство за читање, учење и истражување –  совршено место за студенти, истражувачи и читатели од сите возрасти.