Канцеларии „Тиквеш “ / PROXY

Година на проектирање : 2022

Студио: Proxy

Локација: Кавадарци

Фотографии: Васе Аманито

 

Авторско образложение :

Новите канцеларии за потребите на винаријата „Тиквеш“ во Кавадарци се сместени на самото поткровјето на винаријата и нудат уникатен и инспиративен работен простор прилагоден на специфичните потреби на работењето на винаријата . Нивната специфична локација додава исклучителен шмек на целокупниот карактер и амбиент на овие канцеларии.

 

Основа

 

Поткровјето, само со својата височина од 5 метри плени и создава пространа и отворена атмосфера, поттикнувајќи чувство на величественост и дистинкција. Одлуката да се искористи поткровјето на винаријата како деловен простор покажува креативен и иновативен пристап кон дизајнот. Со пренаменување на овие простории, нашиот тим успеа да го трансформира она што некогаш се сметаше за неискористен или занемарен простор во навистина извонредна работна средина.

 

 

 

Овие канцеларии се вешто дизајнирани и се поделени во две ламели. Горната ламела опфаќа бруто површина од 528 м2 и служи како главен влезен простор. На влезот се наоѓа пространо и привлечно фоаје со обилно природно зеленило, создавајќи чувство на вечност и елеганција. Во непосредна близина на фоајето, достапни се две сали за состаноци, дизајнирани да бидат лесно поврзани доколку е потребно, овозможувајќи разноврсна и флексибилна употреба. Кујна, која излегува на балкон, нуди удобен простор за освежување и релаксација. Понатаму, обезбедена е приватна канцеларија за извршниот директор, која нуди затскриен и удобен работен простор.

 

 

 

 

Преминувајќи кон долната ламела, која зафаќа бруто површина од приближно 1800 m2, се открива живописно и динамично канцелариско опкружување. Просторот е украсен со сводести прозорци кои ги преплавуваат канцелариите со природна светлина, создавајќи пријатна и енергична атмосфера. Вкупно 19 канцеларии се стратешки позиционирани за да се максимизира искористеноста на просторот и да се обезбеди продуктивна работна средина.

 

 

 

Дополнително, во долната ламела има архива за организирано складирање, две конференциски сали за состаноци и океански канцеларии лоцирани во централната зона. Една од дефинирачките карактеристики на овие канцеларии е нивната локација на поткровјето на винаријата. Висината на поткровјето од 5 метри овозможува пространа и воздушна атмосфера, создавајќи посебен амбиентшто го евоцира духот на поткровјето. Архитектонскиот дизајн паметно ја користи оваа висина за да го максимизира расположливиот простор и да обезбеди удобна и инспиративна работна средина.

 

 

 

 

Во втората ламела, фоајето плени со својата огромна и импресивна винска библиотека која дополнително ја подобрува севкупната естетска привлечност и ја одразува богатата историја на винаријата. Како заклучок, овие канцелариски простории во рамките винаријата „Тиквеш“ нудат хармоничен спој на функционалност, елеганција и инспирација. Со нивниот внимателен распоред, изобилството на природна светлина и паметното искористувањето на просторот, овие канцеларии обезбедуваат идеална средина за работа и креативност.