Предавање на Дејвид Кусума Претседател на Светската дизајн организација

Комората на овластени архитекти и инженери ја пренесува официјална покана за учество на престижен настан кој е предвиден да се одржи на 6 ноември 2023 година, во 12 часот во Конференциската сала во зградата на Ректоратот на Меѓународниот Балкански универзитет во Скопје.

Настанот е организиран во чест на присуството на г-дин Дејвид Кусума, претседател на Светската организација за дизајн –WDO-, кој ќе одржи убедлив говор на тема „Развивање нови материјали и технологии за максимизирање на придобивките на корисниците“. Меѓународниот Балкански Универзитет е член на Светската организација за дизајн, и се заложува за поттикнување на иновациите, одржливоста и извонредноста на дизајнот.

Детали за настанот:

Датум: 6 ноември 2023 година

Време: 12:00 часот

Локација: Конференциска сала, Зграда на Ректоратот, Меѓународен балкански универзитет

Во продолжени кратко CV за г-дин Дејвид Кусума

Дејвид Кусума е истакната личност во доменот на управување со производи и иновации. Тој постојано се обидува да ги предизвика конвенционалните ограничувања во дизајнот и технологијата, со цел да постигне поодржлива сцена, која е ориентирана кон потрошувачите.

Исто така, Дејвид има силна образовна подлога со диплома за машинско инженерство од Универзитетот во Питсбург, диплома по индустриски дизајн од Универзитетот Карнеги Мелон, диплома од магистерски студии по бизнис администрација од Универзитетот Тилбург во Холандија, диплома од магистeрски студии по менаџмент од Универзитетот Пердју, како и диплома од докторски студии по филозофија по полимерно инженерство од Универзитетот Кранфилд во Обединетото Кралство. Покрај обемното образование, Дејвид има практично искуство во реномирани компании, како глобален менаџер за дизајн и инженерство на возила во General Electric (GE), виш директор за развој на производи, потпретседател за развој на производи во светот и потпретседател за глобално истражување и развој во „ Tupperware “. Моментално работи како виш потпретседател за управување со производи и иновации во „ Oregon Tool“ и е Претседател на Светската организација за дизајн (WDO).

 

Неговиот премин од индустриски дизајнер до истакната фигура во глобалното управување со производи и иновации, служи како убедлива илустрација за суштинското влијание што едно лице може да го има во светски размери. Дејвид Кусума има непоколеблива посветеност во својата индустрија, покажувајќи бесконечна инвентивност и длабока посветеност на одржливоста. Тој служи како вистински пионер, движејќи се кон трансформативните и конструктивни напредоци.

 

 

Извор: КОАИ