Спортска сала во Бале, Хрватска / 3 LHD

Локација: Бале / Истра / Хрватска

Година на проектирање: 2005 година

Година на изведба: 2007 година

Вид на зграда: згради за спорт и рекреација

Автори: 3 LHD

Површина: 1100,00 м2

Инвеститор: Општина Бале

 

Бале (италијански: Valle) е мал истарски град со 1.000 жители, од кои повеќето се земјоделци. Проектирањето на спортската сала е сооување со богатиот историски, културен и социјален медитерански контекст. Решението е пронајдено во толкувањето на традиционалните методи на градба со помош на новите технологии.

Малата традиционална камена куќа, кажун, пример за архетипска префабрикација, била користена како основен структурен шаблон. Како шема и мотив на целата област се користел традиционалниот локален мотив на drywall.

 

Салата е изградена до старото училиште. Градот сакал да изгради училишна сала, но поради големината на самото место, каде ова е најголемиот објект после црквата, се одлучило сепак тоа да биде јавна сала.  Поради својата големина и функција, таа станува најголемиот јавен објект во градот, во функција на училиштето, спортувањето и градските потреби за оддржување на настани.

 

Волуменот на објектот е однапред одреден од стандардната функција на кошаркарското игралиште која се зголемува со дополнителна програма во галеријата; фитнес, сауна, теретана, додека соблекувалните се поврзани со училиштето во мал волумен.

 

Концептот на салата е целосно прилагоден на временските рокови поставени од нарачателот на дизајн и изведба од 11 месеци, што било можно само со монтажни елементи АБ. Салата е целосно монтажна, така што сите носечки и фасадни елементи се изработени со АБ монтажни елементи. Неговата мимикрија и приспособување кон околината е намерна, со минимална појавност, користејќи го пејсажот, но и фасадното обложување од локален камен, што го доближува до изгледот на старите куќи.

Извор: arhitekti.hr , arhidaily

Автор на статија:

/ / / / /