Станбено-деловен комплекс ОПД-01, Скопје /фотогалерија/

Објект: Станбено-деловен комплекс ОПД-01,

Автор: Донка Петкова-КостиќЗдравко Рафаиловски

Година на изведба : 1977-78

Локација:  во непосредна близина позади Т.Ц. “Бисер”, населба Аеродром, Скопје

Фотографии: Борис Јурмовски  /2024/

 

 

Лоциран во центарот на населба Аеродром, станбено-деловниот комплекс ОПД-01 претставува еден од планираните краеви на планираната оска која преминува преку Бул. Јане Сандански, исполнета  станбена и деловна содржина.

Обликувањето на кулите, е во корелација со претходно поставено градско ткиво изразено како спој на доцен модернизам со бруталистички елементи, итакнувајќи јасни и чисти форми. Локацијата е исполнета со содржини како игралишта, пешачки патеки, организиран паркинг, поставени низ ниско и високо зеленило.