Summerlab Скопје 2023 – Јавни негативни простори

Центарот за нова иницијатива во уметноста и културата Локомотива го објави овогодинешниот Summerlab Скопје, 2023 година, кој се случува од 4 – 9 јуни во Скопје, а чија тема на е поврзана со јавните простори, поконкретно со назначените и планираните „празни простори” во градот или таканаречениот негативен простор во урбанизмот.

Летната лабораторија ќе ги одведе учесниците низ деловите од градот каде што остануваат тие „празни простори” и оние што се злоупотребуваат и реформираат на места за приватни работи.

Главниот фокус на Summerlab Skopje 2023 ќе бидат многуте јавни простори во земјата, познати како „празни простори” особено во градот Скопје кои беа приватизирани за време на политичката транзиција на Северна Македонија од социјалистичка во „турбо- капиталистичко општество. По долги години коруптивно јавно владеење, многу јавни површини беа продадени на приватни сопственици, со што беа злоупотребени градските планови.

Како дел од програмата, соработниците од Скопје ќе го споделат и презентираат историскиот и политичкиот контекст на градот и неговите „празни јавни” простори, како и урбаната екологија. Исто така, соработниците од Флотачкиот универзитет во Берлин да го претстават својот проект и пристап, а учесниците ќе ја споделат својата работа и искуства.

Summerlab Скопје 2023 ќе опфати предавања и презентации од Билјана Тануровска – Ќулавковски, Ивана Драгшиќ, Виктор Велковски, Мери Батакоја, Данка Узунова, Хана Лу и Јоран Мандиќ. Ним ќе им се придружат учесници со различни уметнички средини од целиот свет кои ќе мапираат, дискутираат, коментираат за тие простори, за ситуацијата и околината, со критичка содржина која може да содржи физички, поетски и општествено-политички материјал.

Целосната програма на Summerlab Skopje, 2023 е достапна на овој ЛИНК.

Уметниците кои ќе учествуваат во Summerlab се: Arshia Ali Azmat – истражувачки координатор и графички дизајнер, Carmen Bouyer – француска уметница вклучена во движењето за еколошка уметност, Jo Hellier – интердисциплинарен уметник и изведувач кој работи преку жива уметност. , танц и експериментална музика, HYENAZ – звучни алхемичари Кетрин Фишер (позната како Mad кејт) и Адриен Тејчер кои создаваат електронска музика и изведби за да се соочат со тоа како телата се криминализираат, управуваат и контролираат, Катарина Ланиер – босанско-американска танчерка, визуелен уметник и независен истражувач, Аријана Лекиќ-Фридрих – дела во филм, видео уметност и перформанс уметност, Оскар Мур – професионален кореограф и танчер, Мерел Смит – интердисциплинарен уметник, Зорица Зафировска – уметник и културен работник, Тери Жежељ – драматург. Селчук Баламир се приклучува на Summerlab како набљудувач, тој е дизајнер, едукатор и организатор кој работи на посткапиталистичка политика, заеднички практики и кампањи за климатска правда.

Summerlab 2023 е дел од ACT – Art, Climate, Transition, голем проект за европска соработка, кофинансиран од програмата „Креативна Европа” на Европската Унија, Фондацијата Хајнрих Бол Гете-институт Скопје и Министерството за култура на Северна Македонија.