Трибина: Како до слободен градски простор после “Скопје 2014“?

Во завршница на проектот и изложбата Ослободување-на-просторот (12. 03 – 31. 05. 2019) Музејот на современата уметност организира отворена трибина на која учесниците и публиката ќе се обидат да ја актуелизираат и да ги промислат одговорите на сѐ уште притаената дилема: Како до слободен градски простор после “Скопје 2014“?

Соочени и натаму со последиците од фриволно и агресивно спроведените промени во централното градско подрачје со таканаречениот проект Скопје2014 и неговото тоталитарно окупирање на јавниот простор, некои од прашањата што ќе бидат отворени на трибината се: Дали Скопје како град има идеја за користење на јавниот простор? Каков беше неговиот карактер во 1980-тите и 1990-тите години и дали и како тој се менуваше во годините непосредно пред СК2014?

Каква беше перцепицијата за јавниот карактер на архитектонските објекти од пост-земјотресната обнова на Скопје и дали како општество на културолошко ниво го имавме препознато овој „скриен“ ресурс на архитектурата во градењето на јавниот простор? Што научивме од СК2014 по однос на идејата за јавниот простор на градот и за архитектурата како рефлексија на колективот на градот? Дали имаме квалитетен јавен градски простор, дали имаме потреба од негово менување и кои се аспектите на тие промени – од каде треба да се почне во контекст на СК2014?
Ве повикуваме на 18-ти Мај (сабота) од 12 до 15 часот во Музејот на современа уметност, да земете активно учество во барањето одговори на овие прашања заедно со панелистите: Влатко Коробар, Мери Батакоја, Небојша Вилиќ, Никола Гелевски, Филип Јовановски, Ивана Драгшиќ, Дејан Ивановски, Марија Мано Велевска, Слободан Велевски, Зоран Петровски.
Во рамките на настанот ќе биде промовиран и каталогот за изложбата.