September 2015

Деловен објект-Визбегово / Мишо Арсов 2006

Автор: Мишо Арсов Соработник: Игор Димов Инвеститор: Јнкуловски Благоја Иведувач: ИГ-РИ Инженеринг Локација: Визбегово-Скопје Проектирање: 2002 Изведување: 2006  

Терма во Банско, струмичко

Дали ја познавате една од најдобро сочуваните антички градби во Р. Македонија? Тоа е бањата од римскиот период во селото Банско, Струмичко. Единствена засега по висините на ѕидовите и парцијално …

Ст. блок Б3 Стар Аеродром / 1988-93

Автори: Данаил Јанчулев, Параскева Гребенароска, Емилија Јовановска Зафировска Локација: Стар Аеродром, Скопје Проектирање и изведба: Бетон Инвеститор: Воена пошта Година на проектирање: 1988 Година на изведба: 1992-1993 Извор: Бимас 93 …

„Македонски стандарди” 1

За „Македонските стандарди” може и не треба да говориме, бидејќи се си знаеме, но бидејќи е првата објава со ваков наслов должни сме на краток вовед. Во Македонија важи една …

„Vel city ” – Велес/ Студио Каламар 2015

Локација: Велес Автори: студио Каламар ( Словенија) Година на проектирање: 2015 Извор: velcity.mk ПРОЕКТ “VEL CITY”, НОВА ДИНАМИКА НА ГРАДОТ ВЕЛЕС Проектот “VEL CITY” внесува нов концепт на урбан центар …

Отворање на НАУТИЛУС КОНСТРУКТ во Скопје

На 18ти септември се отвори новата отворена сцена на кејот на р. Варадар, кај МКЦ. Сцената беше работена од македонски и швајцарски студенти по архитектура на претходно организирана работилница. Повеќе …

„Градска болница” Скопје / Драго Иблер и Драго Галич 1934

Прва функција:  „Завод за социјално осигурување на работниците” Денешна функција: хирушка болница „Св. Наум-Охридски” Изведба: 1933-34 Автор: Драго Иблер (Загреб 1984- 1964 Ново место) Соработник: Драго Галич (Загреб 1907-1992) Локација: …