January 2016

Интернационален музеј за астрономија

Автор: Андријана Савиќ Соработници: Иван Белевски, Мартина Тенекеџиева Локација: Чиле, пустина Атакама Проектирање: 2014 Извор: Бимас 2014 Архитектонскиот дизајн јасно ги следи ориентационите страни, дефинирајќи отворен простор за опсервација на …

ИАС07 – Изложба на архитектонски студија /27.01.2016 / 11:00 часот /АФС

Почитувани, Архитектонски факултет Скопје Ве поканува на отворање на изложбата ИАС07 – Изложба на архитектонски студија. На изложбата ќе бидат претставени завршните резултати од работата на студентите во архитектонските студија …

ХОТЕЛ „ЈАДРАН“ – „АРАПСКА КУЌА“, СКОПЈЕ / ИВАН АРТЕМУШКИН

Локација: Сквер „Јадран“, Скопје Автор: Иван Артемушкин Сопственици: фамилија Дикиџијан, Рустем Бег, Димитар Влахов, „Македонија Турист“ Година на изведба: 1936 – 1938 Извори: техничка документација од „Македонија Турист“; „АРХИТЕКТОНСКИТЕ СТИЛОВИ …

Офицерски дом – Битола

Ктитор: Абдул Керим Паша Почеток на градежни активности: 1912 год. Локација: Широк Сокак, Битола Автори и градители: „Според некои усни кажувања, зградата била дело на двајца архитекти од Виена, Австрија …

„Барајќи го невозможното” / изложба на Никола Узуновски

Извор: www.facebook.com/seriousinterestsagency На 15 декември 2015 година, во галеријата СИА во Скопје, беше отворена изложбата „Барајќи го невозможното” на Никола Узуновски. Авторот ја презентира својата 10 годишна истражувачка работа и  …

Вовед во конзервација на културно наследство / Бернард Фелден

Архитектонското наследство е најобемниот просторен компонент  од културните добра (изоставувајќи го природното наследство). По својата површина, димензија, удел во секојдневната силуета на градовите, но и тековната функционалност на дел од …

Саат кула – Прилеп / 1858 год.

Ктитор: Саид-ага Автори/градители:  Коста Лауц и Ристе Тасламиче Година: 1858 Локација: Центар на Прилеп – Стара Чаршија Извор: OldPrilep Саат кулата е изградена во центарот на Старата чаршија во 1858 година, …

Изложба „Феникс од пепелта“ – уништувањето и обнова на Варшава 1939-1955

Амбасадата на Република Полска во Република Македонија и Музејот на Град Скопје Ве покануваат на свеченото отварање на изложбата „Феникс од пепелта -Уништувањето и обнова на Варшава 1939-1955“, кое ќе …