December 2016

Марх честитка!

Во новата година посакуваме секому добро! Здрави, заљубени, радосни и удостоени во професијата што живот значи. Среќна нова 2017 година!

Историски архив Штип / Георги Константиновски

Локација: ул. „Сане Георгиев“ бр.35, Штип Автор: Георги Константиновски Година: 1975-76 Извори: „Патот на еден архитект 1958-2013“ – Издавачка куќа „Култура“, Википедија слободна енциклопедија Архивот во Штип е формиран во …

„БЛ МОДЕЛ“ НА РАСТЕЧКИ СТАН / ЗАВОД ЗА УРБАНИЗАМ И СТАНБEНО КОМУНАЛНА ТЕХНИКА НА СРМ – СКОПЈЕ

Автор: Радоњиќ Миродраг – Бато, Николоска Лилјана Година на проектирање: 1983/84 Извор: каталог на БИМАС 3 – 1985г. Од истражувањата вршени во областа на човековите потреби,  во домувањето, произлезен е …

Домување со посебен режим/ Радо Инженеринг

Име на објектот: Домување со посебен режим Проектантска организација: Радо Инженеринг Автори: Пако Радовановиќ, Арсенија Поповска Радовановиќ, Ѓоко Радовановиќ Локација: Ул. Новопроектирана бб КП 567/2, КО Карпош Година на проектирање: …

Панел дискусија за оддржлив урбанизам

Настанот ќе се одржи во вторник, 27.12.2016 со почеток во 12:00 часот во Хотел Мериот, Скопје. Целта на овој настан е проширување на дискусијата за можностите за одржлив урбан развој …

Станбено деловен комплекс – Б1 / Кисела Вода

Автор: Лилјана Шумковска Соработник: Лилјана Глигорова Бирo: „Пелагонијапроект“ Инвеститор: Гро Пелагонија Извор: Бимас 1989 Комплексот е лоциран на крстосницата од постојните улици „Огњан Прица“ и „Црниче“, во непосредна близина на …

„РАДО Инженеринг“ е добитник на Големата годишна награда

Во просторот на Музејот на Град Скопје, на 22.12.2016, Големата годишна награда за најуспешно реализирано архитектонско дело во 2016 ја прими архитектонското студио „РАДО Инженериг“ со победничкиот проект „Индивидуален станбен …

Бруталистичка архитектура во Скопје низ објективот на Муличковска Моника

“ Јас сум Моника Муличковска, дипломиран графички дизајнер чија вистинска  пасија е фотографијата. Фотографијата за мене претставува медиум преку кој најлесно можам да прикажам каков е светот во моите очи. Инспирација наоѓам …

Утре доделување на Големата годишна награда

Асоцијација на архитекти на Македонија Ве поканува на доделување на Голема годишна награда, која традиционално се организира под покровителство на Претседателот на Република Македонија. спонзорирана од Македонска авторска агенција и …

Хотел „Јадран“ – Улцин /Димитриевска, Десовска-Мушиќ, Богоевска

Проектантско биро: ГРО Пелагонија – Скопје, ООЗТ „Пелагонијапроект“ Автори: Виолета Димитриевска, Ружица Десовска-Мушиќ, Даница Богоевска Година на проектирање: 1987/88 Инвеститор: ХУРО „Монтенегро“, Будва, ОЗТ Улцин Извор: Бимас 1989 Идејното урбанистичко …