Државната награда за архитектура доделена на „Радо инженеринг“

Државната награда за архитектура се доделува по 38ми пат. Под покровителство на претседателот, на пригодна свеченост во Музејот на Град Скопје вчера вечер, во 19:00 часот беше врачена на „Радо инженеринг“ , за делото Спортски центар “Јане Сандански”. Одговорни проектанти се Ѓоко Радовановиќ и Горан Тодоровиќ.

– Архитектот создава дела од човекот за човекот, за сегашните, но и за наредните генерации. Оттука, архитектот е создавач и уметник, а неговата дејност е меѓу најважните во животот на луѓето и во развојот на општеството. Архитектот го замислува и го оформува просторот и амбиентот во кој секојдневно живееме, престојуваме и дејствуваме.

Ѓорге Иванов

претседател на Р. Македонија

Автор на статија: