Кадри од „македонскиот брутализам” во документарец на BBC

Кадри од македонскиот брутализам искористени во документарец на BBC, насловен како “Bunkers Brutalism and Bloodymindedness Concrete Poetry”. Набљудувајќи го овој начин на творење архитектура, од неговите корени во одминатите стилови до неговата кулминација,  документарецот се стреми да го најде континуитетот, да ја дефинира појавата, и да ги истакне вредностите и негативните впечатоци низ игра на зборови и дефиниции. Во документарецот, можете да забележите кадри од Скопје, Велес, Кавадарци во комбинација со светските познати бруталистички остварувања, што говори за нивната вредност и посебност на меѓународно ниво.  Македонските архитекти се свесни за ова наследство, но како да се обнароди тој впечаток дома е сеуште килава мисија.

Недостатокот на документарецот е во неспомнувањето на потеклото на кадрите. Единствено во една реченица каде се најавуваат во контекст со СФРЈ. Не е погрешно, но не е ни исправно докрај. Како доминантен избор на слики, специфичната приказна на Скопје и македонскиот брутализам, заслужуваат да бидат спомнати  или дефинирани визуелно.

Документарецот можете да го погледнете во продолжение, заедно со галеријата на одбрани кадри по наш избор:

makedonskiot brutalizam vo dokumentarec na BBC 7Пошта – Скопје

makedonskiot brutalizam vo dokumentarec na BBC 1УКИМ – Скопје

makedonskiot brutalizam vo dokumentarec na BBC 4Спомен костурница-Велес

makedonskiot brutalizam vo dokumentarec na BBC 2УКИМ-Скопје

makedonskiot brutalizam vo dokumentarec na BBC 3УКИМ-Скопје

makedonskiot brutalizam vo dokumentarec na BBC 5Студентски дом „Гоце Делчев”-Скопје

makedonskiot brutalizam vo dokumentarec na BBC 9Железничка станица-Скопје

makedonskiot brutalizam vo dokumentarec na BBC6Железничка станица-Скопје

makedonskiot brutalizam vo dokumentarec na BBC 10МКРТВ-Скопје

makedonskiot brutalizam vo dokumentarec na BBC 11Спомен костурница-Кавадарци

Автор на статија: