Македонска филхармонија / Виктор Михајлов 2007(идејно решение)

Автор на идејно решение: Виктор Михајлов

Гoдина: 2007

Основен проект: Македонија проект

Изведба: во тек

Локација: центар на Скопје ( до МОБ)

За проектот на македонската филхармонија, авторот рече: „Концепциски е замислен како објект кој ќе опфаќа повеќе типови на музика, значи голема симфониска концертна дворана со околу 1.000, 1.100 седишта, наменета за класична музика и мала концертна дворана до 300 седишта за експериментални типови на музика, етно, џез, техно“

Објектот на Македонската филхармонија е редок пример на современа тековна архитектура кој се одвива во моментот во Скопје. На истиот се работи веќе 8ма година по ред, притоа пратејќи го сложени проектански проблеми, решавање на акустика, пропаѓање на фирмата на првиот изведувач, нови тендери и сл.

Се надеваме во скоро време, оваа институција ќе ја добие сопствената репрезентативна сала, а градот ново средиште на културни збиднувања.

Македонска филхармонија 5

Македонска филхармонија 8

Македонска филхармонија 7jpgМакедонска филхармонија 9

Македонска филхармонија 2

 

 

Автор на статија: