Станбени блокови Тип А -11 Октомври-згради / Пелагонија 1964

Фирма: Пелагонија

Година: 1964 год.

Локација: општина Кисела Вода

По катастрофалниот земјотрес во 1963, се почнало со голема изградба на станбени единици, во кои било вклучено моќното градежно претпријатие Пелагонија. Денес ви ги претставуваме „црните згради„ од населбата 11 Октомври-згради, кои претставуваат специфични станбени решенија, кај кои се истакнува обликувањето со долги балкони по целата хоризонтала, проодната тераса за заеднички потреби на граѓаните и должината на објектот. Организирани  се со подземно гаражирање на -1, имаат приземје и + 7 ката (неброејќи ја заедничката тераса).

20150819_133022

Убавото во овие објекти е тоа што повеќето од станбените единици имаат природно осветлување од двете страни на објектот, кон северзапад и кон југоисток, пријатни долги тераси и разумен распоред.

20150819_133009

20150819_133028

Денес, квалитетот на живеењето во овие објекти е видно нарушен, со неразумните надоградувања и губење на заедничкиот простор, непратењето на архитектонското обликување и ред други незамисливи урбанистички дозволи менаџирани од општината.

20150520_115429

 

 

 

Автор на статија: