Стол MOVE / Марија Христовска Стефковска 2013

Работилница: за дизајн на мебел – „Public Room”

Автор: Марија Христовска Стефковска

Година: 2013

Изработка: Дамико

Материјал и техника: ламелирано дабово дрво, изработено со техника на лепење и виткање.

Контакт: www.marijahristovska.webs.com

MarijaH_View04_02

MarijaH_View02

Столот MOVE е дел од работилницата за дизајн на мебел презентирана на Skopje Design Week 2013. Задачата беше да се дизајнира парче мебел од дрво. Ние архитектите вообичаено работиме по нарачки и ги остваруваме желбите на клиентот. Оваа работилница ја почувствував како посебна прилика да направам нешто што ќе е лично мое, па си ги поставив уште овие услови:

1. Тоа мора да биде стол затоа што столот е најсложеното парче мебел за проектирање. Најсложено затоа што мора да одговори и на естетските и на ергономските услови, значи мора да биде убав и удобен.

2. Дотогаш имав проектирано плочест мебел. Сега сакав да пробам некоја нова технологија на обработка на дрвото.

3. Сакав столот да биде флексибилен, од неколку делови што ќе се комбинираат, но и што може да влезат еден во друг заради заштеда на простор.

На крај од мојата љубов кон дизајнот се роди столот со брановидна форма од ламелирано дрво од три дела.

DSC_0575

Move1

Move4

Move2

Marija_skica_dimenzii

Автор на статија: