Четири образовни објекти кои го носат името на светите браќа Кирил и Методиј

Светите солунски браќа Кирил и Методиј се од непроценливо значење за македонскиот народ и сите словенските народи . Нивната просветителска мисија ги прави пресвртници во историјата, образованието и општата писменост во југоисточните, централните и источните делови на Европа.

Македонската држава низ годините на своето современо постоење подигнала повеќе споменици и објекти во нивен спомен. Денес правиме селекција од нашата архива на 4 образовни институции, кои го носат нивното име.

 

Универзитет Св. Кирил и Методиј – Скопје / фотогалерија

Св. Кирил и Методиј – Првото основно училиште во Скопје

ОУ ”Кирил и Методиј” Кочани / Лаловиќ

С.О.У„Кирил и Методиј”-Неготино/ Стефановски, Кик