Balkan Architectural Biennale – BAB, BACK TO THE ROOTS

П О В И К  за учество на Балканско архитектонско биенале БАБ

Балканското архитектонско биенале (BAB 23) претставува отворена платформа за промовирање и унапредување на урбаната, архитектонската и дизајнерската теорија и практика меѓу балканските земји кои инкорпорираат регионално и глобално влијание.

Темата BACK TO THE ROOTS е насловот на 6-то Балканско архитектонско биенале (BAB 23), кое ќе се одржи од 21-28 ноември 2023 година во Белград во Салонот на градскиот музеј на Белград.

BAB се состои од бројни настани, од кои главниот настан се случува на секои две години, вклучувајќи архитектонски и дизајнерски меѓународни изложби, научни конференции, споредни настани како работилници, изложби, тематски предавања и арена за инвестиции во архитектурата.

Изложбата BAB 23 промовира дела во архитектурата, урбанизмот и ентериерот. Индивидуалниот придонес е вграден во курирана колекција која се состои од сеопфатен опсег од 20 дела од држава, опфаќајќи ги доменот: архитектура, урбанизам и внатрешен дизајн. Овој избор опфаќа и реализирани и нереализирани проекти. Земјите кои земаат учество се следните: Романија, Словенија, Србија, Црна Гора, Албанија, Северна Македонија, Бугарија, Босна и Херцеговина.

Пред секоја земја НАЦИОНАЛНИОТ КОМЕСАР ќе избере до 20 дела, но во случај да не ја достигне квотата, кураторот го задржува правото да ја пополни оваа квота со други дела од други институции. Еден автор или проектантско биро / канцеларија може да поднесе два проекти за Архитектонската изложба и два проекти за изложба за дизајн – вкупно четири кои се реализирани во последните две години.

Наградите ги доделуваат три субјекти: меѓународно жири, кое доделува три награди и признанија за секоја соодветна област, комесаријат, кој доделува награда за најистакнат одговор во врска со дадената тема и генерален спонзор кој ја доделува најдобрата продукција во областа.

Сите заинтересирани автори за учество на ова 6-то Биенале за архитектура на земјите од Балкан, да се обратат за понатамошни информации до Комесарот на изложбата за РС Македонија проф. д-р Михајло Зиноски на меил: zinoski.mihajlo@arh.ukim.edu.mk . Останатите информации погледнете ги на официјалната веб страна https://www.bab.rs/

 

 

Куратори и главни уредници на БАБ 23:

Марко Стојановиќ, претставник на БАБ и Татјана Мрѓеновиќ, комесар на БАБ

Коуредници и национални комесари на БАБ:

SVN – Г-дин Борис Матиќ, НАЦИОНАЛЕН КОМЕСИОР ЗА СЛОВЕНИЈА;

SRB – проф. д-р Горан Војводиќ, НАЦИОНАЛЕН КОМЕСИОР ЗА СРБИЈА;

ROU – г-ѓа Илеана Туреану, НАЦИОНАЛЕН КОМИСИОР ЗА РОМАНИЈА;

MNE – д-р Соња Радовиќ-Јеловац, НАЦИОНАЛЕН КОМЕСИОР ЗА ЦРНА ГОРА;

ALB – проф. д-р Флоријан Неправишта, НАЦИОНАЛЕН КОМЕСИОР ЗА АЛБАНИЈА;

MCD – проф. д-р Михајло Зиноски, НАЦИОНАЛЕН КОМЕСИОР ЗА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА;

BGR – проф. д-р Ноколај Исатков, НАЦИОНАЛЕН КОМЕСИОР ЗА БУГАРИЈА;

БИХ – проф. д-р Игор Кувач, НАЦИОНАЛЕН КОМИСИЈАР ЗА БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА.

 

Национален комесар за РС Македонија,

проф. д-р Михајло Зиноски