БИО Љубљана 27-мо Биенале (БИО27)

27-то издание на БИО Љубљана (БИО27) што се одржува помеѓу 26 мај и 29 септември 2022 година под кураторство на Џејн Витерс, е со цел да зближи напредни и еколошки свесни дизајнери, архитекти, мислители и истражувачи од целиот свет. Темата на BIO27 Super Vernaculars истражува растечко и амбициозно движење што зема инспирација од народната архитектура и интелегентен дизајн за обликување на поотпорна и правична иднина.

Super Vernaculars открива како дизајнерите и архитектите ги забележуваат народните традиции и вредносни системи во голема мера игнорирани во модерното ера за создавање имагинативни одговори на современите предизвици како што се недостаток на вода, отпад и опаѓање на биодиверзитетот. Темите кои се вклучени во БИО27 во преден план сочинуваат локализам, поврзаност со природата и еколошка отпорност. Пристапот на Super Vernaculars вклучува и системаризација за управување со вода низ целиот град базиран на природата, алтернативи со ниска потрошувачка на вентилација, системи за храна со нула отпад и дизајн кој поддржува локални заедници и регенерација на пределот.

Курирана од водечки независен куратор, консултант за дизајн и писател, Џејн Витерс, со помошник куратор Риа Хоторн (Велика Британија), Super Vernaculars е замислен како збирка приказни раскажани преку студии на случаи кои покажуваат како овие идеи служат како отскочна даска за современа иновација.

Со седиште во Музејот за архитектура и дизајн (МАО) и создаден во соработка со Центарот за креативност Словенија (CzK), Биеналето ја опфаќа изложбата Super Vernaculars; презентација на петте проекти на производствена платформа, со која раководи македонски архитект и кустос Милан Диневски,и енергична програма на разговори, работилници и настани. Сателитска програма на експонати ширум градот инастаните ќе бидат објавени наскоро. Еден од најважните моменти на сателит програмата е и прегледна изложба на проектите поддржани од Центарот за креативност во својот 4-годишен распон, прикажувајќи пресек на актуелен словенечки дизајн, уметност, архитектура и многу повеќе.

 

 

Програмата на овогодинешното Биенале ја сочинуваат: Assemble and BC Architects, Ant Studio, Marjan van Aubel, DnA Design and Architecture, Isla Urbana, Kellenberger-White, Swati Janu, Fernando Laposse, Atelier LUMA, Shneel Malik, Enzo Mari, Material Cultures, Joar Nango, Carolien Niebling, Ooze, Marjetica Potrč, Francesca Sarti, Adam Štěch, Trajna, и многу други, како и пет тимови на производствената платформа BIO27: Krater, Robida.plus, Pjorkkala, Garnitura and Futuring.